Varen op de Bossche Binnendieze

Deel deze bijdrage:

In veel steden kun je rondvaarten maken op kanalen, grachten en dergelijke. En zo’n rondvaart is altijd leuk en bijzonder. Maar op de Binnendieze in ’s-Hertogenbosch maak je een rondvaart mee die echt anders is dan alle andere.

De stad ’s-Hertogenbosch is in 1185 door de Hertog van Brabant gesticht, vlak hij het landgoed Orthen, waar de hertog zijn jachtgebied had. De nieuwe stad werd strategisch gesticht op de plaats waar de rivieren de Dommel en de Aa bij elkaar kwamen, niet ver van de plaats waar de gezamenlijke stroom op hun beurt uitmondde in de Maas. Al dat water zorgde voor belangrijke handelskansen. 

Door de uitbreiding van de stad kwamen veel waterlopen in de Dommel- en Aa-delta binnen de stadsmuren te liggen. Er werden tal van nieuwe kanaaltjes gegraven, om de verschillende waterstromen met elkaar te verbinden, om een goed vervoer van grondstoffen en producten mogelijk te maken. Al deze waterlopen kregen samen de naam Binnendieze.

De Binnendieze zorgde voor belangrijke economische groei. In verband met de aan- en afvoer van materialen en producten werden de panden vlak langs het water gebouwd. Omdat de stad ’s-Hertogenbosch als vestingstad niet buiten de muren mocht bouwen, moest de ruimte binnen de muren zo efficiënt mogelijk worden gebruikt, en werden delen van de Binnendieze overkluisd. Anders gezegd: panden werden óver de Binnendieze heengebouwd.

Zo kreeg je de situatie dat het stadsverkeer zich deels via de straten bewoog, en het vrachtverkeer via de achterkanten van de panden veelal via het water.

Tegenwoordig worden op de prachtig gerestaureerde Binnendieze rondvaarten gehouden. Er zijn verschillende routes mogelijk, en er zijn verschillende plaatsen waar je de route kunt beginnen. Het unieke van een rondvaart op de Binnendieze is dat de tocht zich hoofdzakelijk aan de áchterkant van de panden afspeelt en ook regelmatig ónder panden door gaat.  Dat geeft een bijzonder inkijkje in de stad, je komt op plaatsen waar je anders niet of bijna niet kunt komen.

Er zijn verschillende routes uitgezet, die allemaal de moeite waard zijn. Je moet uiteraard wel reserveren, er zit nou eenmaal een maximale capaciteit aan de gebruikte bootjes, en in de wintermaanden wordt er niet gevaren. Wil je het ook eens meemaken? Kijk bij ‘Vrienden van ‘s-Hertogenbosch’ voor meer informatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.