Van zoethout en drop

Deel deze bijdrage:

Misschien zegt de naam Glycyrrhiza glabra je niet meteen iets. Toch zijn korte stukjes van de wortelstok van deze plant alom bekend als zoethout. De zoetstof die hierin zit, is wel 30 tot 50 keer zo sterk als suiker.

Kindersnoep

Veel volwassenen hebben als kind wel gekauwd op een stukje zoethout, stukjes van de wortelstok van de Glycyrrhiza glabra. Een heerlijk stukje snoepmateriaal, waar je als kind een behoorlijke tijd letterlijk mee zoet kon zijn. Het kostte wat moeite, er moest op gekauwd en gezogen worden, maar dan kwam een heerlijke zoetstof vrij. Relatief goedkoop en je deed er lekker lang mee, wat wil je nog meer. De snoepindustrie wilde in ieder geval meer dan dat, en voorzag de markt van gemakkelijker en sneller te consumeren snoepgoed. Zoethout heeft daardoor flink aan terrein verloren.

Grondstof

Toch wordt zoethout nog veel gebruikt. Het sap uit de wortel van de Glycyrrhiza glabra is namelijk een belangrijke grondstof voor drop, vaak aangevuld met salmiak, een zout smakende stof. De Italiaan Giorgio Amarelli slaagde er in 1731 in om het sap uit de zoethoutwortel te verwerken tot drop. Dat maakte uiteindelijk industriële verwerking van de wortel mogelijk. We mogen Amarelli dus wel dankbaar zijn!

Geneeskrachtig

Zoethout wordt behalve voor drop ook gebruikt om een kruidenthee van te zetten. Mensen, die een tekort aan cortisol hebben, zouden baat hebben bij zoethout. Omgekeerd, als mensen al een hoge cortisolspiegel hebben, zou consumptie van zoethout wellicht een probleem kunnen geven. Uit uitgevoerd onderzoek is dat echter niet gebleken.

Bijwerkingen

Als je teveel zoethout consumeert, kunnen er negatieve effecten op je gezondheid optreden. Bijvoorbeeld:

  • Verhoogte bloeddruk
  • Hoofdpijn
  • Kortademigheid
  • Oedeem

Deze effecten treden niet altijd op en je moet er wel een flinke hoeveelheid zoethout voor consumeren. Houd je op met de zoethoutconsumptie, dan verdwijnen de bijeffecten gelukkig ook weer. Als je voedingssupplementen neemt die het mineraal kalium bevatten worden de bijeffecten ook bestreden.

Drop maken

Om drop te maken worden de zoethoutwortels van de struik afgeknipt en vervolgens in de zon te drogen gelegd. De struik zelf wordt teruggeplaatst in de grond en groeit weer aan. Zo kun je verschillende keren van dezelfde struik zoethoutwortels oogsten. De afgeknipte wortels worden gemalen en vermengd met water tot er een pap ontstaat. Na filteren en indikken heb je blokdrop, waar smaakstoffen als honing of salmiak en verdikkingsmiddelen aan worden toegevoegd. Dan wordt het mengsel verhit, waardoor het zetmeel verhardt. Er ontstaat een soort deeg, dat in vormpjes wordt gedaan. Na 36 uur uitharden bij een temperatuur van 65 graden Celcius worden de dropjes van een glanslaagje voorzien. En dan? Smullen maar!

Over smaak…

Drop is in Nederland een erg populair snoepgoed. Dat is niet overal het geval, in verschillende landen zul je nauwelijks of geen drop in de snoepwinkels of supermarkten aantreffen. Binnen de Europese Unie is Nederland de grootste dropproducent. Landen als Spanje en Duitsland volgen.

Bron(nen) Wikipedia: zoethout, drop

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.