Thuis werken in je eigen werkkamer

Deel deze bijdrage:

Veel mensen hebben een fantastische baan, maar ervaren dagelijks toch een belangrijk minpuntje: een lange heen- en terugreis, al of niet door kilometerslange fileleed op de weg. Hoewel je die files helaas niet bij toverslag kunt laten verdwijnen, kun je misschien toch een kleine bijdrage doen aan de vermindering van het fileleed. Gewoon door thuis te werken.

Files, stress en ongemak

De dagelijkse file heen- en terug levert een hoop ongemak op. Voor het milieu, voor de werkgever, voor de economie, maar ook voor jezelf. 

Op bepaalde routes horen files bij het vaste vervoersritueel en werkgevers verwachten simpelweg dat je daar ook rekening mee houdt. Dat betekent heel vroeg van huis gaan en pas weer laat kunnen beginnen aan je dampende bord aardappels. Waarschijnlijk is dat dan een opgewarmde prak uit de magnetron.

thuiswerken

De vele uren die je besteedt aan het werk en het vervoer ernaar toe en ervandaan maken dat je maar weinig tijd kunt besteden aan je partner en je kinderen. Dat alles levert stress op, de lange uren, het onvoldoende kunnen investeren in de relatie en het gezinsleven, het doet je allemaal geen goed.

Oplossing: thuiswerken

Gelukkig zijn er, in ieder geval voor een deel van je werktijd, ook oplossingen te vinden. Thuiswerken, bijvoorbeeld.

Veel werkgevers werken er graag aan mee dat je één of twee dagen je werkzaamheden vanuit je eigen huis verricht. Dat kan nooit de hele week zijn, je moet enerzijds contact houden met het bedrijf waar je werkt en je collega’s en anderzijds moet je voor een aantal taken gewoon ter plekke zijn. Maar de één of twee dagen thuis kunnen al een groot verschil maken. Op deze dagen is er géén file, geen heel vroeg van huis of heel laat thuiskomen, en tijdens de maaltijden eet je samen met je gezinsleden. 

thuiswerken

Ook voor de werkgever kan het voordelig zijn als je thuiswerkt. Door flexibel met de thuiswerkers om te gaan hoeven er op kantoor minder werkplekken te worden ingericht, werknemers zijn over het algemeen goed gemotiveerd om op de thuislocatie alle taken nauwgezet te doen, en de werknemers zijn blijer en gezonder. Daardoor is er minder kans op uitval door ziekte. Bovendien kan een werknemer die flink verkouden is of kampt met een sportblessure thuis toch vaak het een en ander aan klussen wegwerken, terwijl hij zich anders wellicht ziek zou melden. Ook voor diegenen die in de file staan op jouw thuiswerkdag is er een voordeeltje: hoe minder auto’s in die file staan, hoe korter de file is en hoe prettiger iedereen zich voelt. Kortom, thuiswerken biedt alle betrokkenen voordelen.

Waar ga je werken

Als je regelmatig thuis voor de baas aan de slag bent, is het verstand een eigen werkplek in te richten. Dat zorgt ervoor, dat je werk en privé beter uit elkaar kunt houden. Het is ook belangrijk dat je in alle rust je werkzaamheden kunt verrichten, thuis werken is per slot van rekening wel een serieuze zaak. Om ontspannen te kunnen werken zul je de werkzaamheden goed moeten plannen, zodat je alle rust krijgt die je nodig hebt om geconcentreerd te werken. Ook wil je graag goed zitten, in een opgeruimde ruimte die je niet afleidt, waar de kinderen je niet (constant) storen, een ruimte met voldoende licht. Kortom, het moet een werkplek worden waar je graag gaat zitten.

Let op de techniek

Voor het thuis werken is contact met je bedrijf belangrijk. 
Er zullen telefoontjes gepleegd moeten worden en je zult een goede internetverbinding nodig hebben om gegevens in te zien, te bewerken en op te slaan.

Tele-vergaderen, Skype- of FaceTime-sessies, al dit soort zaken vraagt om een snelle en goed functionerende internetverbinding. Met de keuze van je werkruimte moet je dus goed nagaan of de communicatie perfect kan verlopen. Met een werkkamer op zolder is misschien de wifi-verbinding in huis niet optimaal, maar met een vaste kabel of een wifi-repeater kun je dat wel oplossen.

thuiswerken

Ga eens goed zitten!

Misschien heb je nog ergens een oude tafel of bureau met een keukenstoel die je voor je werkplek wilt gebruiken. Dat is niet altijd zo slim. Het maakt een heel verschil of je zo’n tafel met stoel gebruikt om de krant te lezen of een kop koffie te drinken, of dat je deze de hele dag voor je werk moet gebruiken.

 Als je zit niet optimaal is, de hoogte van je werktafel niet klopt met je lengte, de stoel en de hoogte van het beeldscherm en toetsenbord, het licht niet goed op je werk schijnt, loop je het risico op RSI-klachten. Je kunt beter investeren in goed materiaal, dat houdt jou op langere tijd gezonder en fitter. Veel werkgevers denken op dit punt graag met je mee.

thuiswerken

Een beetje leuk, dat mag best

Natuurlijk heb je de werkruimte ingericht op efficiënt en optimaal je werk voor de baas te kunnen doen. Afleidende factoren houd je zoveel mogelijk buiten de deur. Dat wil niet zeggen dat de inrichting helemaal Spartaans moet zijn. De combinatie van vloerbedekking, wandkleuren en een enkele afbeelding moet ook maken dat je je op deze plek prettig voelt. Want ook dat draagt bij aan je productiviteit.

2 comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.