Rozijnen, gezond of toch niet?

Deel deze bijdrage:

Rozijnen, gezond of niet?

Rozijnen, een heerlijk tussendoortje, waar kinderen dol op zijn. Trouwens, niet alleen kinderen. Ook volwassenen snoepen graag een rozijntje mee. Rozijnen worden in veel producten verwerkt. Hoe worden rozijnen gemaakt en zijn rozijnen eigenlijk wel gezond?

Lekker tussendoortje

Te veel snoepen geeft gezondheidsproblemen, vandaar dat veel ouders hun kind een doosje met rozijntjes als alternatief geven voor een snoepje of koekje. Kinderen zijn er meestal dol op. Ze vinden rozijntjes niet alleen erg lekker en leuk, maar in een doosje zitten veel van die lekkere zoete dingetjes. Dat maakt dat je met zo’n doosje rozijntjes dus langer doet dan met een koekje of zoiets. Het zijn trouwens niet alleen kinderen die erg kunnen genieten van de rozijntjes, ook volwassenen snoepen er graag van, of voegen ze toe aan allerlei heerlijke gerechten. Waar komen die rozijnen eigenlijk vandaan, én: zijn ze wel zo gezond als veel ouders denken?

Herkomst rozijntjes

De herkomst van een rozijn is in wezen erg simpel: het is niet meer dan een gedroogde druif. Hoe simpel het is kun je zelfs in de naam terugvinden: het woord rozijn betekent eigenlijk gewoon druif. Het Franse woord voor druif, raisin, is in het Nederlands verbasterd tot rozijn. De Fransen noemen onze rozijn een raisin sec, ofwel: een droge druif.

Geschiedenis rozijnen

Rozijnen bestaan als product al erg lang, zeker al sinds de zeventiende eeuw. Uit de handelsboeken van een koopman uit Antwerpen (uit 1695) kan worden afgeleid dat rozijnen uit Spanje al werden geleverd aan belangrijke steden in de Zuidelijke Nederlanden: Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Mechelen en Lier.

DruivenDruiven

Een gedroogde druif

Druiven worden gedroogd, zodat ze langer bewaard kunnen worden. De druiven zelf groeien in de wijngaarden in trossen aan druivenranken. Om rozijnen te maken van de druiven, worden de trossen afgeknipt en te drogen gehangen of op plastic folie in de zon gelegd. De zon doet de rest. Doordat het vochtgehalte van de druif tijdens het droogproces daalt, krimpt de druif, waardoor deze los komt van de steel. Ook de kleur wordt door het drogen donkerder. Om dat te voorkomen, kunnen de druiven voor het drogen gedrenkt worden in potas, een mengsel van zouten dat voornamelijk bestaat uit calciumcarbonaat. Door de potas komen er ook kleine scheurtjes in het druivenvelletje, waardoor het droogproces ook sneller verloopt. In plaats van twintig dagen kan de druif nu ongeveer in de helft van de tijd veranderen in een rozijn. Een andere bijkomstigheid van deze behandeling is, dat de kleur van de rozijn nu veel lichter blijft. Na het drogen wordt alles gewassen, waardoor steeltjes en allerlei andere ongerechtigheden verdwijnen. De rozijnen worden vervolgens behandeld met zwaveloxide, waardoor ze langer houdbaar blijven. Omdat er altijd wat van aan de rozijnen blijft hangen, is het een goed idee ze even te wassen voor je ze eet.

RozijnenRozijnen

Lekker zoet

Een rozijn is aanmerkelijk zoeter dan een druif, veel mensen verwachten dan ook dat er aan rozijnen ook suikers zijn toegevoegd. Dat is onjuist, de hoeveelheid suiker in één rozijn is evenveel als in één druif. Omdat door het drogen er veel vocht uit is weg verdampt, heb je de suiker in een kleiner volume geconcentreerd. Kortom: geen extra suikers toegevoegd, wat je proeft met een handvol druiven is in rozijnen gewoon een sterkere concentratie.

Gezond snoepen of niet?

In rozijnen zitten uiteraard calorieën, ongeveer 268 per 100 gram. Per diezelfde hoeveelheid zitten er ook 5 gram aan voedingsvezels. En uiteraard zitten er flink wat suikers in rozijnen, veroorzaakt door het droogproces. De rozijnen bevatten daarnaast ook resveratrol, een cholesterolverlagende stof, en een aantal mineralen. Nogal wat gezond materiaal, dus.

Tandbederf

Vanwege de vele suikers denken veel mensen, dat rozijnen tandbederf in de hand zouden werken. Het omgekeerde is waar, rozijnen voorkomen juist tandbederf. In rozijnen zitten enkele bacteriëndodende bestanddelen, die een remmend effect hebben op de groei van verschillende soorten bacteriën, die in de mond leven. En ze remmen dus juist die bacteriën die hinderlijke activiteiten ontplooien bij de ontwikkeling van gaatjes en tandvleesontstekingen. Ofwel: leve de rozijn!

Stoelgang

De rozijnen hebben ook een prettig effect op de stoelgang. De in rozijnen aanwezige voedingsvezels hebben een prikkelend effect op de darmwand, waardoor alles beter doorloopt. Het effect, een betere stoelgang.

Dikmakers

Hoe leuk en prettig rozijnen ook zijn, de grote hoeveelheid suikers blijven wel een factor om rekening mee te houden. Teveel suikers hebben uiteindelijk een negatief gevolg voor het lichaamsgewicht en voor je gezondheid, en dat kun je met veel bewegen in sport en spel niet helemaal compenseren. Ofwel hier geldt ook: snoep verstandig en geniet met mate!

Heerlijke gerechten

Rozijnen zijn een smakelijk en gezond alternatief voor chocola, koek en andere snoep. Rozijnen zijn lekker om van te snoepen, voor jong en oud. Daarnaast kunnen ze in verschillende gerechten worden toegepast. Bijvoorbeeld in:

  • Appeltaart
  • Boerenjongens
  • Pannenkoeken
  • Oliebollen
  • Rozijnenbrood
  • Chocoladerozijnen
  • Studentenhaver

Misschien weet je nog meer lekkere gerechten met rozijnen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.