Met lego spelen op je computer!

Deel deze bijdrage:

De meeste mensen kennen het speelgoed lego en hebben er als kind mee gespeeld. En misschien nóg wel. Allerlei ontwerpen waren mogelijk, omdat de steentjes op zoveel verschillende manieren gecombineerd konden worden. Heb je geen lego meer in huis? Geen nood, je kunt met Lego Digital Designer op je computer de meest fantastische lego-ontwerpen maken!

Speel Goed: LEGO

De Deen Ole Kirk Christiansen begon in 1916 met zijn speelgoedfabriekje. De blokken die hij maakte waren aanvankelijk van hout gemaakt, maar na de Tweede Wereldoorlog veranderde dat, en werd kunststof gebruikt. De steentjes die we nu kennen, kregen in die jaren de tegenwoordige vorm. Als bedrijfnaam werd LEGO gekozen, afgeleid van het Deense ‘LEg Godt‘: speel goed. Later ontdekte men, dat het woord lego in het latijn ook bestaat en dan betekenissen heeft als ik lees, ik kies of ik verzamel. Al snel werden naast de bekende blokjes andere elementen toegevoegd, zoals raampjes, wielen, doorzichtige of afgeschuinde steentjes. Weer later kwamen elementen als poppetjes, lampjes, dieren, planten, kastjes, etc.

Fantasie

Het mooie van lego is, dat de steentjes steeds op andere manieren met elkaar gecombineerd kunnen worden. Vaak krijgen kinderen een setje waarmee een specifiek bouwwerk geconstrueerd kan worden. Maar daarbij hoeft het niet te blijven. Op allerlei manieren kan het oorspronkelijke ontwerp worden uitgebreid of verbeterd. De mogelijkheden zijn ongekend en legio. De fantasie van kinderen wordt geprikkeld, maar ook hun creativiteit of hun ruimtelijk inzicht. Niet alleen kinderen spelen met lego, hun ouders zetten graag een steentje bij.

Het ontwerpscherp van Lego Digital Designer
Het ontwerpscherp van Lego Digital Designer

Design ByMe

Wat is er leuker dan zelf een lego-ontwerp maken? Nog leuker wordt het, als de onderdelen van je eigen ontwerp in een zelf ontworpen doosje komen te zitten? Dat idee heeft LEGO geïnspireerd om de service Design ByMe te ontwikkelen. Met een ontwerpprogramma binnen Design ByMe kon het eigen lego-ontwerp worden gebouwd. Vervolgens kon het doosje worden ontworpen en werd dit door de Design ByMy-service gevuld met de steentjes die je in je ontwerp had gebouwd. Helaas is in 2012 een einde gekomen aan Design ByMe, maar het ontwerpprogramma Lego Digital Designer bestaat nog steeds.

Ontwerpen op je computer: Lego Digital Designer

Binnen Design ByMy bestond het ontwerpprogramma Lego Digital Designer, dat nog steeds bestaat en wordt onderhouden. Met dit programma, dat gratis is te downloaden voor Windows- of Macgebruikers, kun je naar hartenlust aan het ontwerpen slaan.

Lego-architect

Nadat het Lego Digital Desgner hebt geïnstalleerd, kun je beginnen. Aan de linkerkant van het venster heb je de keuze uit héél veel bouwstenen, die je op de bouwplaat aan de rechterkant kunt plaatsen. Met kleine knopjes kun je stenen draaien. Je kunt stenen kiezen in verschillende kleuren, maar als je achteraf spijt krijgt van je kleurkeuze hoef je niet je hele ontwerp af te breken. Met een eenvoudig tooltje pas je van alle gewenste stenen de kleuren aan. Eenvoudig, gemakkelijk, én heel leuk!

Bestellijstje

Als je eenmaal een prachtig ontwerp hebt gemaakt, wil je het misschien met anderen delen. Dat kan, je kunt het uploaden naar de lego-site, zodat ook anderen jouw ontwerp kunnen nabouwen. Maar er kan meer. Je kunt een exportbestand maken in excel-formaat. In dit exportbestand zie je een lijst van alle elementen die je in je ontwerp hebt gebruikt, compeet met bestelnummeren aantallen. Met dit lijstje kun je in eigen lego-voorraad gaan zoeken of je je eigen ontwerp daadwerkelijk kunt bouwen. Maar je kunt dit lijstje ook als bestellijstje gebruiken. Bestel eenvoudig alle onderdelen die je nodig hebt!

Speelplezier

Of je nu legosteentjes in huis hebt of niet, dank zij het ontwerpprogramma Lego Digital Designer kun je uren ongestoord met lego spelen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.