Mag ik uw visitekaartje?

Deel deze bijdrage:

In de zakenwereld wordt veel gebruik gemaakt van visitekaartjes. Maak je kennis met een nieuwe zakenrelatie, dan worden vaak de visitekaartjes uitgewisseld. Handig, want alle relevante gegevens van je zakelijke relatie staan bij elkaar.

Waarom visitekaartje?

Je denkt bij twee zakenrelaties die kaartjes uitwisselen niet meteen aan visite. Toch ligt de oorsprong letterlijk bij het afleggen van een visite. Trof je bij een bezoek de persoon die je wilde spreken niet thuis of niet beschikbaar, dan liet je een visitekaartje achter. Men wist dan precies wie er was geweest en in de etiquette werd het afgegeven kaartje dan ook als een visite beschouwd. Tegenwoordig worden de kaartje vooral bij het eerste contact tussen zakenrelaties uitgewisseld, maar bedrijven geven zo’n kaartje ook vaak aan hun klanten mee, als een transactie wordt gesloten. Denk maar aan restaurants, waar je het visitekaartje vaak bij de rekening aantreft.

De eerste indruk

Visitekaartjes worden uitgewisseld bij het eerste contact. Het is dus mét de persoon van wie je het krijgt, je eerste indruk. Het is belangrijk, dat zo’n eerste kennismaking goed verloopt. Het eerste contact moet prettig, plezierig en to-the-point zijn, dat geldt ook voor het visitekaartje. De term visitekaartje wordt dan ook vaak als uitdrukking gebruikt. Als een nieuw project wordt gelanceerd, is de eerste presentatie ‘het visitekaartje’. Een sporter die in een wedstrijd meteen een supersnelle tijd neerzet, of in de eerste minuut een prachtig doelpunt scoort, geeft een figuurlijk ‘visitekaartje’ af. De tegenstander weet dat hij met kwaliteit te maken heeft!

Wat staat erop?

Een visitekaartje voorziet je zakenrelatie van je belangrijkste gegevens. Wie je bent, wat je doet en waar je te bereiken bent.

Je ziet vaak gegevens zoals:

  • (Aanspreek)titel
  • Naam (voornaam of voorletters, tussenvoegsel en achternaam)
  • Bedrijfsnaam
  • Adres (meestal het zakelijk adres: straat, postcode en vestigingsplaats)
  • Telefoonnummers (bedrijfstelefoonnummer, vaak ook het rechtstreekse mobiele telefoonnummer)
  • Zakelijke website
  • Zakelijk e-mailadres
  • Vaak ook het KvK-nummer (Kamer van Koophandel) en het BTW-nummer.
  • Het logo van het bedrijf

De kaartjes zijn meestal aan één kant met relevante gegevens bedrukt. Soms zie je ook dubbelzijdig bedrukte kaartjes, waar je op de achterkant een bedrijfsspreuk, of –slogan aantreft.

Hoe groot is een visitekaartje?

In verschillende landen kom je verschillende maten tegen. In Nederland zie je vaak kaartjes met een breedte van 85 millimeter en een hoogte van 55 millimeter. Soms zie je ze in creditcard-formaat, dat hier erg veel op lijkt (85,6 x 53,98 millimeter). Je kunt natuurlijk kaartjes laten maken in een afwijkend formaat. Het voordeel daarvan, is dat je kaartje ongetwijfeld opvalt. Er is ook een nadeel: je zakenpartner wil je kaartje gemakkelijk kunnen opbergen, en je afwijkende maat moet dan wel in zijn bewaarsysteem passen.

Hoe kom je aan een visitekaartje?

Je kunt visitekaartjes laten ontwerpen, hiervoor schakel je een grafisch ontwerper in. Deze zorgt dat alle benodigde gegevens op een mooie en doeltreffende manier op het kaartje komen, voorzien van een foto of logo, en uiteraard in op elkaar afgestemde kleuren. Een drukker zorgt er vervolgens voor, dat je kaartje op door jou gewenste papiersoort wordt gedrukt, meestal een wat dikker papier of dun karton.

Online diensten

Je kunt ook gebruik maken van online diensten, zoals die door een aantal aanbieders, zoals Vistaprint, Drukland of Webprint, worden aangeboden. Hier kun je gebruik maken van standaard ontwerpen, waar je alleen je eigen gegevens aan hoeft toe te voegen. Er zijn ook mogelijkheden om je eigen logo, foto’s en/of kleuren te gebruiken.

Doosje

Ben je zakelijk actief, dan is het handig altijd een aantal visitekaartjes bij je te hebben. Je weet immers nooit wanneer je een nieuwe zakenrelatie ontmoet; je kunt maar beter voorbereid zijn. Omdat een portemonnee de kaartjes kan beschadigen, kun je speciale houders of doosjes kopen, waar je een aantal kaartjes heelhuids kunt meenemen.

 

Bron(nen): Wikipedia

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.