Hoe werkt: papieren vliegtuigje vouwen

Deel deze bijdrage:

Aan speelgoed hangt vaak een stevig prijskaartje. Heb je dan echt duur speelgoed nodig om leuk te kunnen spelen? Welnee, met heel simpele middelen kun je heel wat plezier hebben. Gewoon papier is genoeg om bijvoorbeeld een bootje of een vliegtuigje te vouwen. Eigenlijk heb je dan twee keer plezier. Eerst van het vouwen en versieren, en daarna natuurlijk met het laten vliegen van je eigen vliegtuigje.

Een vliegtuigje vouwen

Het vouwen van een vliegtuigje is gelukkig vrij eenvoudig. Het papier dat je hiervoor gebruikt moet stevig genoeg zijn maar ook zo licht mogelijk. Papier van een kladblok doet het prima, ook krantenpapier is een prima kandidaat. En natuurlijk kun je velletjes papier uit de printer gebruiken, liefst natuurlijk proefdrukken die je anders zou weggooien.

Hoe pak je het aan

Stap 1.

Neem een vel papier en vouw dit dubbel. In het voorbeeld is een half velletje A4-papier gebruikt. Na het dubbelvouwen leg je het weer even open, zodat de vouwlijn in het midden te zien is.

Stap 2.

Vouw één hoekpunt langs de vouwlijn om.

Stap 3.

Vouw ook de andere hoekpunt langs de vouwlijn om.

Stap 4.

Vouw het werkje opnieuw langs de vouwlijn.

Stap 5.

Pak één van de helften en vouw dit om, zodat je een strookje van ongeveer een centimeter breed krijgt.

Stap 6.

Dat doe je vervolgens ook met de andere helft.

Stap 7.

Leg het werkje zo neer dat de oorspronkelijke vouwlijn op je werkblad rust. Je ziet het vliegtuigje verschijnen.

Stap 8.

Door de randjes een klein beetje om te vouwen kun je wat meer stabiliteit krijgen.

Je vliegtuigje is klaar! Uiteraard kun je met kleurpotloden en stiften nog allerlei versieringen en herkenningstekens aanbrengen om het allemaal nog mooier en echter te maken.

Speciale vorm

Wil je meer een ‘straaljager’-vorm voor je vliegtuigje? Dat kan. Ga dan verder bij stap 9:

Stap 9.

Vouw eerst de linkerhoek van je vliegtuigje naar de midden-vouwlijn. Kijk goed naar het plaatje om te zien welke hoek gevouwen moet worden.

Herhaal dat met de rechterhoek.

Stap 10.

Je ‘straaljager’-vliegtuig is klaar. Door de experimenteren met het invouwen van het staartstuk kun je soms betere resultaten bereiken.

En nu: spelen maar!

Nu je vliegtuigje klaar is kun je ermee gaan spelen. Je geeft het vliegtuigje vaart mee door het vast te pakken bij het strookje onder je toestel en het naar voren te gooien. Pas op dat je dat niet te zacht of te hard doet.

  • Te zacht: Je vliegtuig krijgt geen snelheid en dwarrelt meteen naar beneden. Dat wordt dan maar een héle korte vlucht!
  • Te hard: Met teveel snelheid loop je het risico dat je vliegtuig scheef gaat waardoor het niet gaat vliegen maar gaat vallen.

Een beetje experimenteren dus!

Heb je meerdere toestellen gevouwen? Dan zul je merken dat er geen twee gelijk zijn, elk toestel heeft toch net weer andere eigenschappen. Dat maakt het wel leuk om wedstrijdjes te doen. Wiens vliegtuig komt het verste, of welk vliegtuigje blijft het langste in de lucht?

Even oppassen

Papieren vliegtuigjes kunnen onverwachte richtingen uit vliegen. Het is dus slim om de vliegoefeningen en vliegwedstrijden niet te dicht in de buurt van breekbare spullen te houden!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.