Beaufort: van lichte bries tot zware storm

Deel deze bijdrage:

Windkracht-5 of windkracht-6, wat is het verschil? Welk effect heeft een bepaalde windsnelheid? De schaal van Beaufort, bedacht door Francis Beaufort, wordt gebruikt om windkrachten te classificeren.

Beaufort: van lichte bries tot zware storm

Sommige dagen voel je de wind als een licht briesje: verkoelend en verfrissend in je gezicht. Maar er zijn ook dagen dat je maar met moeite tegen de wind in kunt lopen of fietsen. De wind heeft verschillende sterktes, die we uitdrukken in #Beaufort .

Beaufort

We gebruiken als eenheid van #windsterkte : Beaufort. Deze eenheid ontleent zijn naam aan Francis Beaufort, een Ierse commandant die het bevel voerde op een Engels fregat van de Royal Navy, in de tijd dat schepen werden voortbewogen door de wind. Hij bedacht dat een eenduidige registratie van wind en windsnelheden de veiligheid zou bevorderen. Met het juist inschatten van de wind zouden ook mogelijke nadelige gevolgen van harde wind of storm beter ingeschat kunnen worden. In 1805 stelde hij dan ook de invoering van een eenduidige wind-schaal voor.

Verbeteringen in 1838

De eerste versie van Beaufort beschreef de effecten van de wind op zeilschepen. Logisch, want zeilschepen waren zijn wereld. De Royal Navy zag het invoeren van een wind-schaal wel zitten en erkende de mogelijke preventieve effecten die van het juist interpreteren van wind zouden kunnen uitgaan. In 1838 stelde de Royal Navy het gebruik van de windschaal dan ook verplicht.

De nieuwe tijd

De wereld veranderde en zeilschepen kregen concurrentie van stoom- en dieselmachines. Het juist interpreteren van windsnelheden op grond van gedragingen van zeilschepen werd hierdoor naar de achtergrond gedrukt. Natuurlijk bleef het hanteren van een windschaal nog steeds van belang. Sir George Simpson werkte tussen 1905 en 1921 aan het verbeteren en aanpassen van de originele windschaal. Hij  voegen enkele  zwaardere windsnelheden aan de schaal toe. Bovendien was er inmiddels het besef, dat een windschaal ook op het land een prima idee zou zijn. Een de schaal werden dus waarnemingen toegevoegd, die speciaal voor gebruik op land waren bedoeld.

De laatste versie

De schaal werd nog één keer onder handen genomen. In 1946 werden ook schalen toegevoegd voor windsnelheden binnen orkanen. Bovendien werd een windsnelheid gedefinieerd als een gemeten waarde op 10 meter hoogte waarbij deze bovendien 10 minuten moest aanhouden. Hiermee werden incidentele windvlagen uit het basissysteem gefilterd.

 

Lijstje

Hieronder zie je de windschalen, die  evenals de eenheid van #windkracht , genoemd zijn naar de oorspronkelijke bedenker: Francis #Beaufort .

   • Windkracht 0 (windstil): 0-1 km per uur. Je ziet rook recht of bijna recht opstijgen uit een schoorsteen.
   • Windkracht 1 (zwak): 1-5 km per uur. Aan rookpluimen kun je de windrichting aflezen.
   • Windkracht 2 (zwak): 6 – 11 km per uur. Je kunt de wind in je gezicht voelen. Bladeren ritselen en weerhanen wijzen naar de goede kant.
   • Windkracht 3 (matig): 12 – 19 km per uur. Er is opwaaiend stof. Vlaggen wapperen en spinnen zie je niet meer lopen.
   • Windkracht 4 (matig): 20 – 28 km per uur. Je haar raakt in de war, papier zie je opwaaien en je hebt geen last meer van muggen.
   • Windkracht 5 (vrij krachtig): 29 – 38 km per uur. Bladeren ruisen aan de bomen, je ziet gekuifde golven op meren en kanalen. Vuilnisbakken waaien omver.
   • Windkracht 6 (krachtig): 39 – 49 km per uur. Paraplu’s hebben problemen, hoeden waaien van je hoofd.
   • Windkracht 7 (hard): 50 – 61 km per uur. Tegen de wind in lopen of fietsen is moeilijk
   • Windkracht 8 (stormachtig): 62 – 74 km per uur. Twijgen breken van de bomen. Het is moeilijk je voort te bewegen.
   • Windkracht 9 (storm): 75 – 88 km per uur. Schoorsteenkappen en dakpannen waaien af. Kinderen blijven met moeite staande. Takken breken af. Alleen eenden en zwaluwen vliegen nog.
   • Windkracht 10 (zware storm) 89 – 102 km/u. Je ziet aanzienlijke schade aan gebouwen ontstaan. Volwassenen blijven maar met moeite staan. Er raken bomen ontworteld en vogels vliegen niet meer
   • Windkracht 11 (zeer zware storm/orkaanachtig): 103-117 km/u. Er ontstaat flinke schade aan bossen, maar nog niet extreem
   • Windkracht 12 (orkaan): windsnelheid hoger dan 117 km/u. Er wordt veel vernield. Schuttingen waaien om, dakpannen waaien van het dak. Wegen liggen vol bladeren. Lantaarnpalen schudden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.