Het Freedom Trail in Boston (Verenigde Staten)

Deel deze bijdrage:

Boston is een stad die vol zit met historische locaties die een rol hebben gespeeld in de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd of in de vroege Amerikaanse geschiedenis. Hoe maak je dit toegankelijk en voor iedereen zichtbaar? Door een historische wandelroute van ongeveer 4 kilometer, de ‘Freedom Trail’, zijn al deze historische plekken met elkaar verbonden.

Het verleden zichtbaar; Het Freedom Trail in Boston

Het is voor de inwoners maar vooral voor bezoekers interessant als je stad vol zit met historische plekken. Dan is het wel de vraag hoe je al die locaties toegankelijk kunt maken, op een manier waarbij je niets mist. Het is een uitdaging waar de stad Boston een antwoord op heeft gevonden. Alle historische locaties zijn in een wandelroute van ongeveer 4 kilometer met elkaar verbonden. Je ziet heel gemakkelijk hoe je de route moet lopen, in de bestrating is een rood spoor aangebracht, meestal in de vorm van rode bakstenen. Dit is het zogenaamde Freedom Trail, waarin locaties zijn opgenomen die een rol hebben gespeeld in de vroege Amerikaanse geschiedenis.

De strook met rode bakstenen wijst je de weg langs het Freedom Trail
De strook met rode bakstenen wijst je de weg langs het Freedom Trail. Soms zie je ‘echte’ bakstenen, soms is het een geschilderde strook.

Geschiedenis

De oorsprong van het Freedom Trail ligt bij een plaatselijke journalist, William Schofield. Schofield stelde al in 1951 een voetpad voor dat belangrijke historische locaties met elkaar zou verbinden. Het idee sloeg aan, en de burgemeester van Boston, John Hynes besloot het idee van Schofield in 1953 tot werkelijkheid te brengen. Sindsdien wordt het pad jaarlijks door enkele tienduizenden gelopen.

De locaties

De locaties die zijn opgenomen in het Freedom Trail zijn:

 • Boston Common
 • Massachusetts State House
 • Park Street Church
 • Granary Burying Ground
 • King’s Chapel
 • King’s Chapel Burying Ground
 • Het standbeeld van Benjamin Franklin
 • Old Corner Bookstore
 • Old South Meeting House
 • Old State House
 • Locatie van het Bloedbad van Boston (Boston Massacre)
 • Faneuil Hall
 • Paul Revere House
 • Old North Church
 • Copp’s Hill Burying Ground
 • Bunker Hill Monument
 • USS Constitution

Niet alle historische plekken worden door de Freedom Trail aangedaan, zo ontbreken bijvoorbeeld de locaties van de Boston Tea Party en de Liberty Tree (Vrijheidsboom).

Korte bespreking

Het Freedom Trail voert langs diverse locaties, sommige van belang voor de Amerikaanse vrijheidsstrijd, andere zijn meer specifiek van belang voor de vroege Amerikaanse geschiedenis van na de Amerikaanse onafhankelijkheid. In het kort een kleine bespreking van de diverse locaties.

Boston Common

Standbeeld van George Washington in Boston Common

Boston Common is een centraal, publiek toegankelijk park in Boston. Het is een van de oudste publiek toegankelijke parken in de Verenigde Staten. Aanvankelijk deed, vanaf 1630 het terrein dienst als weideveld voor koeien, later als legerplaats voor Britse en Amerikaanse troepen, als executieplaats en sinds 1830 als park en formele of informele ontmoetingsplek met een verschillend soort activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan schaatsen in de winter op de Frog Pond, concerten, festivals en toespraken van beroemdheden als Martin Luther King en Paus Johannes-Paulus II. Maar het is ook een heerlijke plek om te wandelen. In het park is ook een standbeeld van de eerste Amerikaanse president te vinden, George Washington.

Massachusetts State House

Het Massachusetts State House

Het Massachusetts State House is het regeringsgebouw van de Amerikaanse staat Massachusetts, gelegen tegenover het Boston Common park. Het gebouw dat staat op de top van Beacon Hill, is ontworpen door architect Charles Bulfinch en is gereedgekomen in 1798. Daarna is het nog wel verschillende keren uitgebreid en aangepast. De koepel was oorspronkelijk van hout, maar werd in verband met lekkages in 1802 met koper bekleed en grijs geverfd, later licht geel. In 1874 werd de koepel met goud bekleed, maar in verband met verplichte verduistering in de tweede Wereldoorlog moest de koepel donkergrijs of zwart geschilderd worden. In 1997 werd opnieuw een goudlaag aangebracht. Voor het gebouw zijn diverse standbeelden te zien, o.a. van generaal Joseph Hooker, John F. Kennedy, Daniel Webster en Horace Mann.

Park Street Church

De Park Street Church is ontwikkeld en gebouwd in de jaren 1804-1809.

Park Street ChurchPark Street Church

Granary Burying Ground

Een van de oudste kerkhoven van Boston is de Granary Burying Ground. Hier zijn een aantal belangrijk helden uit de Amerikaanse Revolutie begraven, waaronder drie ondertekenaars van de Vrijheidsverklaring: Samuel Adams, John Hancock, bovendien ook Paul Revere en de vijf slachtoffers van het bloedbad van Boston (1771).

King’s Chapel

De bouw van King’s Chapel is begonnen in 1749 en is afgebouwd in 1754. King’s Chapel is ontworpen door Peter Harrison. Oorspronkelijk stond op deze locatie een houten kerk, gebouwd in 1688, voor de first Anglian Church in het koloniale New England tijdens de regeerperiode van koning James II. Bijzonder is, dat de stenen kerk om de houten kerk heen werd gebouwd. Na afbouw van het stenen gebouw werd de houten kerk ontmanteld.

King’s Chapel Burying Ground

King’s Chapel Burying Ground was de eerste begraafplaats in Boston en was gedurende dertig jaar ook de enige. De begraafplaats dateert uit 1630. Op dit terrein werd later de King’s Chapel gebouwd.

Het standbeeld van Benjamin Franklin

Het standbeeld van Benjamin FranklinHet standbeeld van Benjamin Franklin, op de plaats waar vroeger de eerste Latijnse school van Boston heeft gestaan.

Old Corner Bookstore

De Old Corner Bookstore is een historisch gebouw dat hoofdzakelijk commercieel is gebruikt, o.a. als boekwinkel. Het oorspronkelijke gebouw ging verloren bij de grote brand van Boston in 1711, en in 1712 verrees op diezelfde locatie het huidige gebouw. Sinds dit tijd is het verschillende keren gerenoveerd en aangepast.

Old South Meeting House

Old South Meeting House

Het kerkgebouw van Old South Meeting House werd gebouwd in 1729. Het kreeg vooral zijn bekendheid als locatie van waaruit de Boston Tea Party werd georganiseerd. Op 16 december 1773 kwamen hiervoor 5000 kolonisten bij elkaar bij dit Meeting House, toen het grootste gebouw van Boston.

Old State House

Old State House

Het Old State House, gebouwd in 1713 was aanvankelijk de locatie waar het koloniaal bewind zetelde, van 1713 tot 1776. Naast dit gebouw vond in 1770 het bloedbad van Boston plaats. Vanaf het balkon werd op 18 juli 1776 de Onafhankelijkheidsverklaring voorgelezen.

Na de Amerikaanse onafhankelijkheid deed het gebouw van 1776 tot 1830 dienst als regeringsgebouw van de staat Massachusetts, als gemeentehuis voor Boston van 1830 tot 1841. Daarna werd het commercieel gebruikt en sinds 1881 als museum.

Locatie van het Bloedbad van Boston (Boston Massacre)
Het Bloedbad van Boston, ofwel The Boston Massacre (en in de Engelse annalen: The Incident on King Street) vond plaats op 5 maart 1770, toen Britse soldaten het vuur openden op protesterende burgers, vlak naast het Old State House. Er vielen vijf doden en zes gewonden. De gebeurtenis zorgde voor olie op de golven in de toch al verstoorde verhoudingen tussen Engeland en de koloniën.

Faneuil Hall

Faneuil Hall met het standbeeld van Samuel Adams

Faneuil Hall was een marktplaats en ontmoetingsplaats sinds 1743. Hier werden diverse speeches gehouden door vrijheidsstrijders in aanloop tot de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd. Tegenwoordig dient het pand enerzijds als marktgebouw voor diverse ondernemers, anderzijds als museum en locatie voor bijeenkomsten en speeches. Bij Faneuil Hall is een standbeeld te zien van een van de eerste Amerikaanse vrijheidsstrijders, Samuel Adams.

Paul Revere House

Het Paul Revere House, dat gebouwd is in 1680, is het oorspronkelijke woonhuis van de Amerikaanse patriot Paul Revere. Het huis is tegenwoordig te bezichtigen.

Old North Church

Standbeeld van Paul RevereDe Old North Church is gebouwd in 1723. Door zijn hoge ligging in de stad was de kerk een uitstekend uitzichtpunt over de stad en de baai. Door vanuit de kerktoren de troepenbewegingen te observeren en via lantaarns signalen door te geven aan de vrijheidsstrijders, waaronder Paul Revere, konden belangrijke voordelen worden behaald. Tussen de Old North Church en het Paul Revere House is een standbeeld van Paul Revere te vinden.

Copp’s Hill Burying Ground

Copp’s Hill Burying Ground, gelegen vlak bij Old North Church, was de tweede begraafplaats van Boston, waar diverse beroemdheden uit Boston zijn begraven.

Bunker Hill Monument

Het Bunker Hill Monument is opgericht ter nagedachtenis aan de slag bij Bunker Hill, het eerste grote militaire conflict tussen Engeland en de Amerikaanse vrijheidsstrijders op 17 juli 1775. Het monument is gebouwd tussen 1827 en 1843 en in 2007 gerenoveerd.

USS Constitution

De USS Constitution

De USS Constitution is een houten fregat, een driemaster, gebouwd in 1797 en een van de eerste schepen van de Amerikaanse vloot. Het schip heeft dienst gedaan tot 1881. In 1907 werd het tot museumschip verklaard. Tegenwoordig is het schip te vinden langs de Freedom Trail, in de vroegere marinewerf in Charlestown. Het schip en het ernaast gelegen museum zijn te bezoeken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.