Gehoor, beschadiging en bescherming

Deel deze bijdrage:

Op festivals en feesten staat de muziek in een stevig volume, zodat je de beat door je lijf kunt voelen gaan. Lekker meezingen en mee-dansen op de klanken van de muziek. Maar let op je oren. Met deze volumes is een gehoorbeschadiging snel opgelopen. Je gehoor wil je natuurlijk liever niet beschadigen, maar je wil het zoveel mogelijk beschermen. Je oren moeten immers je leven lang mee gaan!

Feest

Op een festival of een feest kun je jezelf lekker laten gaan op de stevige klanken van allerlei bands. De muziek nodigt je uit om lekker mee te dansen en te zingen. Het is in één woord genieten. Samen met je vrienden of vriendinnen laat je de muziek over en door je heen lopen. De beat resoneert mee in je lijf, wat je een machtig gevoel geeft. Maar let op: je oren hebben het moeilijk!

Je gehoor

Laten we even een uitstapje maken naar je oren. Je gehoor zit knap in elkaar, met allerlei elementen die precies op elkaar aansluiten.

Geluid bestaat uit trillingen.

Deze geluidstrillingen komen door de speciale vorm van onze oorschelpen gemakkelijk in de gehoorgang terecht. Hier brengen ze het trommelvlies in trilling.

Aan de andere kant van het trommelvlies worden de geluidstrillingen opgevangen.

Ze worden vervolgens versterkt doorgegeven aan het slakkenhuis, waarbinnen de trillingen door speciale zenuwcellen worden omgezet naar zenuwprikkels.
In de volgende stap komen deze prikkels via de gehoorzenuw in de hersenen terecht, waar ze vertaald worden, zodat je weet wat je zojuist hebt gehoord. De sterkte van het geluid wordt gemeten in decibels.

Dat werkt, tot….

Het ingenieuze proces van geluidstrilling naar vertaald signaal in de hersenen werkt bij de meesten uitstekend. Zit er ergens een kink in de kabel, dan komt er uiteindelijk geen signaal in de hersenen. Je hoort dan niets, ofwel: je bent doof. Hoewel het systeem bij de meeste mensen prima werkt, treedt er toch, naarmate de jaren tellen, een soort van slijtage op. Oudere mensen horen minder scherp, kunnen bepaalde frequenties niet meer zo goed opvangen, ze lijden aan een vorm van gehoorverlies. Gelukkig kan een gehoorapparaat hier in de meeste gevallen goede diensten bewijzen. Tegenwoordig is het gehoorverlies echter niet voorbehouden aan oudere mensen, ook jongere mensen krijgen er steeds vaker mee te maken.

En dan die muziek

Het is duidelijk, dat gehoorschade zoveel mogelijk voorkomen moet worden. De wetgever heeft geluidsnormen vastgesteld, zodat je zo min mogelijk met te harde geluiden in aanraking komt. Maar het is niet alleen het plotselinge harde piek-geluid, het is ook het aanhoudende harde geluid, dat voor de schade kan zorgen. En dat brengt ons terug bij de festivals, de feesten en de kroegen. De muziek staat meestal hard, tegen de grenzen van het toelaatbare aan. Wil je met mensen om je heen nog een gesprek kunnen voeren, dan zul je in elkaar oren moeten schreeuwen. Muziek, gesprekken en de aanhoudende stroom van stemmen, mensen die ánderen in de oren staan te schreeuwen om zich verstaanbaar te maken. Het is die constante deken van geluid, die een risico vormt voor je oren.

Voorkomen is beter dan…

Het spreekwoord zegt: Voorkomen is beter dan genezen. Helaas gaat dat in dit geval niet helemaal op, want gehoorschade valt niet meer te genezen. Daar zul je mee moeten leven. Dat betekent een focus op de andere kant van het spreekwoord: voorkomen. Het is een aanrader, om sterke geluidsbronnen zoveel mogelijk te vermijden. Lastig, want je gaat ook graag naar een goed muziekfeest of festival, of je gaat graag lekker stappen met je vrienden in die gezellige kroeg.


Beschermen

Om tijdens de gezellige en muzikale festivalbelevenissen toch zoveel mogelijk gehoorschade te voorkomen, zul je actief jezelf moeten beschermen. Dat moet je overigens ook doen bij andere sterke geluidsbronnen. Luchthavens en treinstations zijn ook van die plaatsen met geluidspieken. Voor de noodzakelijke gehoorbescherming zijn er in de handel verschillende typen oordopjes te verkrijgen, die het overtollige geluid en de sterke pieken wegfilteren. Zonder oordopjes toch een stevig festival bezoeken is eigenlijk vragen om problemen. Vindt een van je vrienden die oordopjes maar flauwekul? Laat hem maar praten. Het zijn jouw oren, jouw gehoor, en het is jouw leven, jouw toekomst!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.