Een website met WordPress

Deel deze bijdrage:
Een website met WordPress

Bedrijven kunnen niet meer zonder een goed vindbare, goed ogende en goed toegankelijke website. Met WordPress maak je zelf een professionele website, die je zelf gemakkelijk kunt beheren. Heb je geen bedrijf en wil je toch een website? Dan is WordPress ideaal om je eigen site in de lucht te krijgen.

Internet van levensbelang

Voor de meeste mensen is het internet de eerste plaats waar ze zich oriënteren als ze een bepaald bedrijf, dienst of product zoeken. De informatie op de site, in combinatie met de genoemde prijzen, is voor veel potentiële klanten de reden om het product of de dienst in te kopen – of juist niet. Het is een gegeven, dat bezoekers op websites maar weinig geduld hebben. Is de site onduidelijk, onoverzichtelijk of duidelijk niet meer bij de tijd, dan klikken de potentiële klanten snel weg. En vaak komen ze ook niet meer terug.  Een ondernemer die met zijn tijd meegaat, is zich hier van bewust en probeert te investeren in een goede, overzichtelijke en prachtig vormgegeven website, waar de klanten graag een bezoek aan brengen.

Het is al zo druk

Ondernemers zijn zich echter ook bewust van het feit dat alles tijd kost, en tijd vervolgens geld. Als ondernemer heb je al zoveel waar je rekening mee moet houden. Je hebt je winkel, de voorraad, de financiële afwikkeling, de verzekeringen, advertentiecampagnes, de gemeente met allerlei vergunningen, de administratie en natuurlijk ook de klanten. Er schiet niet veel tijd over om ook nog eens langdurig met het ontwikkelen en onderhouden van websites bezig te zijn. Maar aangezien de moderne ondernemer heel goed weet hoe belangrijk het internet is, zal er een mouw aan gepast moeten worden.

Uitbesteden

Als je hoge eisen stelt aan de kwaliteit van je website, zelf onvoldoende tijd en zin hebt, en de middelen om te investeren, is het een goed idee de ontwikkeling van je website uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Zij hebben de middelen om de site volledig te laten aansluiten bij wat je zelf in gedachten hebt. Vind je het ontwikkelen zelf leuk, heb je voldoende tijd, of onvoldoende middelen om het uit te besteden, dan kun je met het juiste gereedschap ook zelf aan de slag.

WordPress: niet moeilijk doen

Je hebt weinig tijd want het is al druk genoeg. Maak het je bij het ontwikkelen van de site dan ook niet moeilijker dan nodig is. Maak gebruik van een goed doordacht en doorontwikkeld CMS (Content Managing System), waarbij je zelf gemakkelijk pagina’s, berichten en andere elementen kunt toevoegen.

Zo’n CMS is WordPress. Oorspronkelijk gemaakt om het publiceren van weblogs gemakkelijk te maken, maar uitgegroeid tot een veelzijdig en professioneel systeem, waarin het aanmaken en onderhouden van een website weinig tijd kost en veel kwaliteit oplevert.  Bijkomend voordeeltje: WordPress is helemaal gratis te gebruiken.

Het onderhoudscentrum

Na installatie van WordPress en aanmelding kom je in het onderhoudscentrum. Hier regel je alles wat je nodig hebt, het aanmaken van een nieuw bericht, pagina of menu, of het bewerken ervan.  Beeldmateriaal is eenvoudig in te voegen. Tekst type je gewoon in een online-tekstverwerker in. Kennis van web-codes zoals HTML of CSS heb je niet nodig. Overigens, voor de liefhebbers is er wel de mogelijkheid zelf op codeniveau aanpassingen te doen. In het normale bewerkscherm zie je ongeveer hoe het er op de website uit gaat zien. Als je op preview klikt, dan zie je de definitieve opmaak. Met een klik op publiceren staat je pagina meteen online.

WordPress-thema’s

Je kunt in WordPress twee verschillende lagen onderscheiden. Zo heb je de inhoudelijke kanten, de berichten, teksten, e.d., waarvoor je zelf zorg draagt. Daarnaast heb je de layout. Hierin wordt bepaald welke lettertypes worden gebruikt, welke kleuren en achtergronden en welke soort menu’s. De layout-zaken worden geregeld in de WordPress-thema’s. Standaard zit één zo’n thema er na installatie bij, maar gelukkig is er een enorme hoeveelheid thema’s online te vinden. Binnen WordPress kun je een nieuw  thema installeren, waarbij WordPress je zelf de mogelijkheden laat zien. Veel thema’s zijn gratis te gebruiken. Heb je specifiekere wensen dan zijn er ook thema’s die nog meer instel-mogelijkheden hebben en waar je voor moet betalen. Een thema kun je ook door een webdeveloper helemaal op maat en passend bij je huisstijl laten maken.

Extra mogelijkheden

Binnen WordPress zijn er al heel veel mogelijkheden, maar alles richt zich wel op de site zelf en de inhoud. Wil je extra statistieken of tools binnen je website laten werken, dan kun je je toevlucht nemen tot plug-ins. Dit zijn kleine programmaatjes die binnen je site draaien. Veel van deze plug-ins zijn gratis te gebruiken of vragen om een kleine vrijwillige donatie.  Sommige plug-ins zijn alleen betaald te verkrijgen. En natuurlijk kun je door een webdeveloper ook een specifieke plug-in op maat laten maken. Voor je dat doet: kijk even goed rond in het aanbod, er zijn al héél veel plug-ins beschikbaar.

Aan de slag

WordPress biedt iedereen die zijn eigen website wil bouwen en onderhouden uitstekende mogelijkheden. Ondernemers kunnen met een WordPress-website snel en goed online en dat levert een niet onbelangrijke tijdwinst op.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.