De elektronische sigaret

Deel deze bijdrage:

Dat traditioneel roken slecht is voor je gezondheid is natuurlijk welbekend. De geproduceerde verbrandingsgassen kunnen kanker veroorzaken, niet alleen bij jezelf maar ook bij de mensen om je heen. Dat wil je natuurlijk niet. Ook is het een feit dat brandende sigarettenpeukjes in een aantal gevallen de oorzaak zijn geweest van branden. Er is ook een alternatief, de elektronische sigaret. Ook hierbij kun je je afvragen wat de gezondheidsrisico’s zijn.

Valse start van het alternatief

Al in 1963 bedacht de Amerikaan Herbert A Gilbert het allereerste alternatief voor de traditionele sigaret. Zijn product voorzag erin dat met behulp van elektriciteit een nicotine-oplossing werd verdampt. Zijn uitvinding kreeg belangstelling, maar niemand bleek voldoende geïnteresseerd om het product commercieel te exploiteren.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Enkele decennia bleven nieuwe vindingen uit, maar werd wel steeds duidelijker hoe schadelijk de verbrandingsgassen van traditionele sigaretten zijn. De traditionele sigaret werd steeds meer uit het openbare leven verbannen. In 2003 kwam de Chinees Hon Lik met een nieuw alternatief voor de ouderwetse sigaret. Zijn uitvinding zou aan de basis staan van de ontwikkeling van vele typen elektronische sigaretten. Vanaf 2004 lag de uitvinding in China in de winkels, en kon de wereldwijde opmars beginnen.

De elektronische sigaret

De moderne elektronische sigaret, ook wel elektrische sigaret of e-sigaret genoemd, werkt meestal met drie onderdelen:

  • Een batterij
  • De vulling, ook wel cartridge, tank of ampul genoemd. Hierin zit de e-liquid, de vloeistof die uiteindelijk in damp wordt omgezet.
  • De verdamper, die ook wel atomizer of clearomizer wordt genoemd.

Hoe werkt een elektronische sigaret?

De werking van een e-sigaret is eigenlijk heel simpel. De batterij levert stroom aan de atomizer, die op zijn beurt de vloeistof in de ampul tot verdamping brengt. Die damp kan vervolgens worden geïnhaleerd. Met voldoende dampontwikkeling krijg je een rookervaring die ongeveer overeenkomt met het inhaleren bij een traditionele sigaret. Aan de vloeistof in de ampul kunnen extra stoffen zijn toegevoegd. Denk maar aan een bepaald nicotinegehalte en verschillende geur- en smaakstoffen. Voor de gebruiker van de elektronische sigaret is het leuke is dat er heel wat verschillende smaken zijn, er is dus keuze genoeg!

Gezondheidsrisico’s

Ook aan de elektronische sigaret kleven gezondheidsrisico’s. Bijvoorbeeld: je kunt vragen stellen bij de damp die wordt geïnhaleerd en het effect van die damp op je longen. Wordt die damp ook opgenomen in je bloed? Wat zijn daar de effecten van?

Wil je echt helemaal geen risico’s lopen op dit gebied, dan is er natuurlijk maar één steekhoudend advies: stop er helemaal mee!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.