Bluetooth, hoe werkt dat?

Deel deze bijdrage:

Op zo goed als alle mobiele telefoons, laptops en computers is tegenwoordig bluetooth te vinden. Bluetooth is een communicatietechniek met een wel heel bijzondere naam. Hoe werkt bluetooth?

Bluetooth is overal

De techniek met de cryptische naam bluetooth is te vinden op welhaast elke mobiele telefoon. Ook op tablets, laptops en desktop-computers is bluetooth te vinden. En zo niet, dan is voor al deze apparaten een speciaal USB-stickje te krijgen dat de bluetooth-technologie voor het betreffende apparaat beschikbaar maakt. Bluetooth is dus bijna overal, maar wat is het nu precies?

Zonder kabels graag

In het midden van de jaren negentig zocht de firma Ericsson naar een techniek waarmee apparaten met elkaar verbonden konden worden, zonder al die hinderlijke en in de weg zittende bekabeling. Dat zou niet alleen de wirwar aan kabels overbodig kunnen maken, maar scheelt bovendien in het aantal noodzakelijke aansluitpunten op bijvoorbeeld de mobiele telefoons. En minder aansluitingen betekent weer dat het hele toestel platter kan worden. Voor de nieuwe techniek moest een naam worden bedacht en men kwam met de codenaam bluetooth, genoemd naar de beroemde Vikingkoning Harald Blatand, wiens bijnaam ‘Blatand’ net als het woord ‘bluetooth’ letterlijk ‘blauwtand’ betekent. De naam klonk grappig. Na de testfase zou een passender naam gekozen moeten worden, maar niemand kon een betere en passender naam bedenken dan het zo aardig klinkende ‘bluetooth’. En dat is het dan dus maar gebleven.

Verbinding

Een bluetooth-verbinding is in feite een radioverbinding in de 2,4 Ghz-band. De intensiteit van het uitgezonden signaal is zodanig, dat de verbinding binnen een straal van ongeveer 10 meter mogelijk is, daarbuiten kun je in de meeste gevallen geen stabiele verbinding meer opzetten. Je kunt niet zomaar ongevraagd zo’n verbinding met andere apparaten tot stand brengen, beide partijen moeten bewust de bluetooth-verbinding activeren en bovendien toestemming geven voor de verbinding. Zodra die toestemming is gegeven kun je bestanden overbrengen tussen twee apparaten, bijvoorbeeld tussen twee mobiele telefoons of tussen een mobiele telefoon en een computer. Het kan gaan om allerlei soorten bestanden, dus bijvoorbeeld foto’s, videobeelden, spraak of muziek. Zo kun je ook een verbinding leggen tussen je mobiele telefoon en je routeplanner, zodat je via de internetverbinding van je telefoon eventueel verkeersinformatie op je routeplanner te zien en te horen krijgt.

Beperken

Het is slim om je bluetooth-verbinding standaard uit te zetten en alleen een bluetooth-verbinding te activeren als je denkt dat je deze nodig hebt. Het voorkomt eventuele privacylekken en bovendien kost een actieve en niet gebruikte bluetooth-connectie onnodige accutijd.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.