Als je zelf een blog schrijft, of een ander soort van publicatie, dan is het soms leuk of verhelderend om er een mooie afbeelding bij te gebruiken. Misschien heb je zelf een leuke foto, maar is die net niet helemaal geschikt om in je werk te gebruiken. Waar haal je een goed alternatief vandaan?
Foto’s en plaatjes
Een plaatje zegt soms meer dan duizend woorden. Afgezien van het verhelderen van je verhaal is een afbeelding ook gewoon leuk. Een tekst die door het gebruik van afbeeldingen minder als een zwaar tekst-blok overkomt is gemakkelijker te lezen, zeker als je dat via het beeldscherm doet. Het internet zit helemaal vol met allerlei leuke afbeeldingen, maar het valt niet altijd mee om de goede er tussenuit te halen. Gelukkig zijn er toch wat mogelijkheden om de juiste afbeelding te vinden.
Copyright
Voor je begint met op internet te zoeken naar afbeeldingen voor je eigen publicatie eerst even dit. Veel mensen hebben een wat eigenaardig beeld van de informatie, in tekst en afbeeldingen, die je op het internet kunt vinden. Voor hen lijkt het alsof je informatie die je vrijelijk kunt aanboren ook vrijelijk gedeeld mag worden. Dat is natuurlijk onjuist. Op alles wat je publiceert is het auteursrecht van toepassing. Je mag nooit tekst zomaar kopiëren en als je eigen werk presenteren en precies hetzelfde geldt ook voor muziek, afbeeldingen en fotomateriaal. Als je ergens een leuke afbeelding vindt zul je eerst even moeten nagaan of je die voor je eigen doelen mag gebruiken. Soms staat het bij de foto, compleet met de gebruikte licentie en de voorwaarden waaronder herpublicatie is toegestaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor veel foto’s die je op wikipedia kunt vinden, maar lang niet voor allemaal. Zie je alleen de mededeling dat niets van de site zonder toestemming mag worden gebruikt, of zie je helemaal geen copyrightmeldingen, dan kun je ervan uitgaan dat je de toestemming niet hebt. Wil je die ene foto toch gebruiken, dan zul je nadrukkelijk toestemming moeten vragen van de maker van de foto. En dat is niet noodzakelijkerwijs ook de beheerder van de website.
En nu zoeken
Nu dat helder is kun je op het internet op zoek naar passend fotomateriaal. Dat kun je via Google op de volgende manieren doen.
- Google afbeeldingen op basis van zoekwoorden
- Google advanced afbeeldingen op basis van diverse criteria
- Google afbeeldingen op basis van gevonden afbeeldingen
- Google afbeeldingen op basis van eigen afbeeldingen
Google afbeeldingen op basis van zoekwoorden
Surf naar google.nl, en klik vervolgens bovenin het scherm eerst op ‘afbeeldingen’. Je krijgt nu een zoekvak waar je een zoekwoord kunt ingeven dat samenhangt met de afbeelding die je zoekt. Vervolgens krijg je een hele reeks afbeeldingen waar je uit kunt kiezen.
Google advanced afbeeldingen op basis van diverse criteria
Surf naar google.com/advanced_image_search
Je ziet nu diverse zoekvakken, waar je kunt opgeven welke woorden in de beschrijving van de afbeelding moeten voorkomen. Dat kunnen losse woorden zijn, of een exacte woordgroep. Je kunt ook bepaalde zoekwoorden juist uitsluiten. Om te voorkomen dat je teveel resultaten zult krijgen kun je hier nog diverse verfijningen aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan het afbeeldingsformaat, de beeldverhouding, kleurstelling, soort van afbeeldingsonderwerpen, regio en zelfs gebruiksrechten. Bij de gebruiksrechten kun je opgeven dat je alleen wilt zoeken naar foto’s die vrij te gebruiken zijn, zowel delen als aanpassen. Pas met deze laatste optie op en controleer bij gebruik altijd of je zo’n afbeelding echt mag gebruiken.
Google afbeeldingen op basis van gevonden afbeeldingen
Heb je eenmaal een plaatje gevonden met de juiste soort afbeelding maar wil je nog meerdere mogelijkheden bekijken voor je een definitieve keuze maakt, dan kun je bij het zoekresultaat klikken op ‘meer afbeeldingen’. Je krijgt vervolgens allerlei plaatjes te zien die erg op het geselecteerde plaatje lijken. Dat maakt het gemakkelijker om het mooiste exemplaar uit te zoeken.
Google afbeeldingen op basis van eigen afbeeldingen
Misschien heb je zelf een eigen foto die net niet geschikt is. Via google kun je gaan zoeken naar soortgelijke foto’s. Hiervoor ga je weer naar google.nl en je klikt op afbeeldingen. Open een verkenner en sleep het plaatje waar je alternatieven voor wilt zien naar het zoekvak. Je ziet eerst in beeld dat de afbeelding geüpload wordt en daarna krijg je allerlei afbeeldingen in beeld die gelijkenissen vertonen met jouw eigen foto. Nu kun je uitkiezen welk plaatje het beste beantwoordt aan jouw bedoelingen. Maar pas op, let op het copyright!
Alternatieven
Het zoeken van afbeeldingen via een zoekmachine als Google is niet helemaal zonder risico. Als je de copyrightmelding niet ziet staan is het niet meteen zo dat je dit plaatje ook zondermeer mag gebruiken. Gelukkig zijn er ook alternatieven, websites waarop je heel wat gratis te gebruiken afbeeldingen kunt vinden. Gratis, maar vrijwillige donaties mogen meestal wel, en bronvermelding is ook wel zo netjes.
Kijk voor deze alternatieven bijvoorbeeld eens op pixabay.com, unsplash, of https://www.pexels.com/ . Er zijn er nog meer!