Voor een muzikaal optreden of een lezing gebruik je vaak een geluidsinstallatie. Met een goede microfoon wordt je stem of je instrument helder en duidelijk overgebracht. Er wordt nog veel gebruik gemaakt van losse microfoons. De hele tijd vasthouden is niet handig, dus we gebruiken liever een microfoonstandaard. Maar welke type standaard is het handigst?
In de hand of niet
Wanneer je een lezing geeft, of een muzikaal optreden verzorgd, dan kun je de microfoon zelf in de hand houden. Sommige mensen vinden dat prettig, omdat de microfoon ze een houvast geeft en anders niet goed weten ‘waar de handen te laten’. Wie meer gewend raakt aan het podium, weet dat zo’n microfoon ook lastig kan zijn. Je handen missen een stukje expressiviteit, omdat die microfoon steeds op de juiste afstand van de mond vastgehouden moet worden. Het kan daardoor ook vermoeiend worden. Een microfoonstandaard kan hier uitkomst brengen. Ben je trouwens een instrumentalist, dan is het met de hand vasthouden van een microfoon zo goed als onmogelijk. Dus ook voor instrumentalisten is een goede standaard een must.
Verschillende typen
Globaal kun je de microfoonstandaarden verdelen in een drietal groepen:
- Het standaard microfoonstatief
- Het microfoonstatief met arm
- Een tafelstandaard
Het standaard microfoonstatief
Het meest simpele, standaardmodel voor een microfoonstatief bestaat uit een metalen paal. Aan de bovenkant bevindt zich een klemmetje, meestal van kunststof, waar de microfoon gemakkelijk kan worden ingeklemd of -geschoven. Aan de onderkant is de paal voorzien van enkele metalen pootjes, meestal drie, voorzien van rubberen voetjes. Dank zij de pootjes staat het statief stevig op het podium, de rubberen voetjes zorgen ervoor dat het statief niet wegschuift en bovendien absorbeert het rubber ongewenste trillingen. Dat betekent, dat eventuele tikken op de vloer niet meteen hard via de speakers hoorbaar worden. Bij een goed statief worden eventuele tikken tegen het statief ook niet doorgegeven, en dat is voor het publiek erg prettig. Niemand zit erop te wachten verrast te worden door een hoop getik en gekraak, mocht je het statief willen verplaatsen.
Het microfoonstatief met arm
Voor een lezing of zanguitvoering voldoet een standaard microfoonstatief prima. Bespeel je echter ook een instrument, zoals een gitaar, dan zit de paal van het statief je al snel in de weg. Het tikken tegen het statief is bijna onvermijdelijk, wat tot irritatie bij je publiek zal leiden. Bovendien is al dat tikken en stoten voor je instrument ook niet bevorderlijk. De oplossing is simpel: gebruik een microfoonstatief met een arm. De arm wordt bevestigd aan de statiefpaal en is draaibaar. Je kunt de arm hoger en lager stellen, maar ook de lengte van de arm is instelbaar. Dank zij een dergelijk statief krijg je meteen meer bewegingsvrijheid.
Een tafelstandaard
Een statief zet je microfoon meteen op hoogte. Soms echter, is dat helemaal niet nodig, maar hoeft het statief de microfoon alleen maar een steuntje te geven. Bijvoorbeeld om bepaalde delen van het drumstel te versterken, of akoestische instrumenten. In deze gevallen kan gebruik gemaakt worden van een tafelstandaard. De paal is hier bijna niet aanwezig, de pootjes met rubberen voetjes wel en natuurlijk ook het klemmetje waar je de microfoon op zet. Je ziet een tafelstandaard ook vaak in gebruik op een piano, of om het totaal aan geluiden in een toneelvoorstelling op te vangen.
Doelstelling
Om te bepalen wat het beste model microfoonstandaard voor jou is, moet je goed kijken naar het doel van je optreden en het gereedschap dat je daarbij wilt hanteren. Heb je graag houvast aan een microfoon, prima. Wil je je handen vrij hebben om met gebaren je betoog of zang kracht bij te zetten, dan gebruik je een standaard. Kun je niet dicht bij de standaard komen, omdat je een instrument voor je moet houden, dan heb je een standaard met arm nodig. En is tenslotte de hoogte niet van belang, dan kom je uit op een minder opvallende tafelstandaard.