Wie zijn of haar muzikale kwaliteiten met het publiek wil delen, of wellicht lezingen en voordrachten, neemt zijn toevlucht tot een geluidsinstallatie om al het geluid goed over te brengen. De spreker, zanger of muzikant maakt gebruik van een microfoon. Er zijn nogal wat soorten microfoons.
Geluidsinstallatie
Het principe van de geluidsinstallatie is simpel. Een microfoon vangt de geluidsgolven op, zet ze om in elektrische stroompjes en geeft deze door aan de versterker. Digitale versterkers maken het mogelijk effecten toe te voegen of bepaalde geluidsfrequenties te benadrukken of te onderdrukken. Zo kun je een heel klein beetje galm toevoegen, zodat het lijkt of je in een grote zaal staat. Of je geeft de bastonen net wat meer nadruk in de muziek, of juist de hogere tonen als je spraak helder en scherp wilt overbrengen. De versterker geeft het al of niet vervormde geluid, nog steeds in de vorm van elektrische stroompjes, vervolgens door aan de geluidsboxen of speakers. In de speakers worden de elektrische stroompjes weer omgezet in geluidstrillingen, zodat je kunt horen wat er is gezegd, gezongen of gespeeld.
Let op de kwaliteit
De meest cruciale processen liggen in het omzetten van geluidsgolven naar elektrische stroompjes en andersom. Als in dit proces verstoringen plaatsvinden, dan worden deze versterkt weergegeven. Ofwel, met een hele slechte microfoon kun je onmogelijk goede geluidsweergave verwachten. Maar ook omgekeerd: met een hele goede microfoon en hele beroerde speakers zal het resultaat al evenzeer tegenvallen.
Microfoon
In eerste instantie kijk je goed naar de microfoon die je gaat gebruiken. Er zijn allerlei soorten microfoons in de handel, ieder op verschillende toepassingen gericht. Niet alleen de kwaliteit van het geluid is belangrijk, ook hoe gemakkelijk de microfoon tijdens het zingen, spelen of spreken in het gebruik is. Zo zul je op een podium, waar veel beweging plaatsvindt, zoals dans of toneel, liever niet met microfoondraden werken.
Soorten microfoon
Belangrijke microfoonsoorten zijn:
- USB-microfoon
- Condensator-microfoon
- Draadloze microfoon
De USB-microfoon
De naam zegt het al, je kunt een USB-microfoon aansluiten op de USB-poort van je computer of versterker. Als je een USB-microfoon op je computer aansluit, heb je het voordeel dat het maken van geluidsopnames vrijwel zonder verlies kan gebeuren en het geregistreerde geluid kan vervolgens vrij eenvoudig in audio-programma’s worden bewerkt en aangevuld.
De condensator-microfoon
Het geluid wordt in een condensator-microfoon door middel van luchtdrukveranderingen in een condensator geregistreerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een spanningsverandering, waar de condensator-microfoon een voorspanning, ofwel fantoomvoeding, nodig heeft. Dit type microfoon is gevoeliger dan de meer traditionele dynamische microfoons. Dat voordeel kan ook een nadeel worden: de condensator-microfoon is gevoeliger voor rondzingen. Een goede afstemming van het geluid, en een technicus die weet waar hij mee bezig is, is dus wel belangrijk.
Een draadloze microfoon
Wie optimaal gebruik wil kunnen maken van het podium en niet gehinderd wil worden door draden en standaards, kan gebruik maken van een draadloze microfoon. In de meeste gevallen draag je dit type microfoon onopvallend op de kleding, of op de huid geplakt. Vaak is hier sprake van een condensator-microfoon, en draag je achter op je rug of ergens tussen je kleding een bijbehorende zender. Er bestaan ook ‘gewone’ draadloze microfoons, die je in de hand moet houden. Hier is geen zendertje voor nodig.