Muziekinstrumenten om zelf te maken

Deel deze bijdrage:

Muziek is leuk, niet alleen om naar te luisteren maar ook om te beleven. Bijvoorbeeld door te zingen, of door het bespelen van een muziekinstrument.

De aanschaf van een professioneel instrument kan een flinke aanslag op je beurs zijn. Gelukkig kun je met eenvoudige middelen ook heel wat zelf maken.

Muziek is in alle culturen van de wereld een belangrijk expressiemiddel. Muziek speelt een belangrijke rol, niet alleen in allerlei activiteiten, maar ook in kerken, festivals en uiteraard om gewoon lekker zelf van te genieten.  Wil je zelf muziek maken, dan zijn sommige muziekinstrumenten heel gemakkelijk zelf te maken. Leuk voor thuis, de club of voor in de klas.

Klanken

In muziek worden klanken in een weloverwogen volgorde achter elkaar gezet. Klanken kunnen variëren in toonhoogte, intensiteit, klankkleur of lengte. Daarnaast spelen ritme en stiltemomenten belangrijke rollen. In de muziek zijn allerlei stijlen ontwikkeld die kortere of langere tijd erg populair zijn geweest, van middeleeuwse muziek via klassieke, romantische muziek naar rock and roll, funk, jazz of house. Te veel om hier in een enkele regel op te noemen!

 

De instrumenten

Er zijn al heel wat muziekinstrumenten bedacht en steeds verder verbeterd. Onze huidige instrumenten hebben heel wat primitievere voorlopers gehad. Zo waren in de middeleeuwen en renaissance erg veel op elkaar lijkende muziekinstrumenten in gebruik, sommige daarvan maar in een kleine regio, terwijl andere snel populairder werden in grote delen van het land. Succesvolle instrumenten brachten instrumentmakers op nieuwe ideeën, om het allemaal nog beter te laten klinken.

 

Zelf maken

En dat kun je zelf natuurlijk ook doen. Met wat experimenteren kun je met heel eenvoudige middelen vaak al leuke instrumenten in elkaar knutselen. Het zijn niet allemaal exemplaren waarmee je op de grote podia succes zult hebben, maar waar je zelf in kleine kring toch erg veel plezier van kunt hebben.  De materialen die je nodig hebt voor veel instrumenten heb je waarschijnlijk gewoon al in huis, of je kunt er gemakkelijk en goedkoop aan komen.

 

Een lijstje

Laten we eens kijken wat voor instrumenten je zou kunnen bouwen, en wat je daarvoor zou kunnen gebruiken.

  • Panfluit, van stukjes elektriciteitsbuis van verschillende lengte, die aan de onderkant gesloten worden.  Je blaast erop zoals je ook op bierflesjes doet. Je krijgt de panfluit-vorm door de stukjes buis op volgorde tegen elkaar te lijmen of te binden.

 

  • Flessenorgel, van flessen water. Hoe meer water in de fles, hoe lager de toon klinkt als je er tegenaan tikt. Als je de flessen ophangt aan een rekje wordt het geluid beter hoorbaar en mooier.

 

  • Regenmaker, van een lange kartonnen koker, die je vult met gruis, rijst, of zoiets. Daarna maak je de uiteinden goed dicht. Door de buis om te draaien krijg je een ruisend geluid. Als je spijkers in de koker slaat wordt het gruis in zijn val tegengehouden, waardoor het ruisend geluid langer gaat duren.

 

 

  • Sambaballen. Dit instrument, ook maracas genoemd, is een bolle vorm aan een stok. In de bolle vorm komt gruis-materiaal, dat een verzameling tikjes geeft als je de maracas schudt.

 

  • Claves. Mooi afgewerkte stukjes rondhout, die je tegen elkaar tikt geven scherpe tikken, die het in de percussie goed doen.
  • Woodblock. Een instrument waarvan de klank erg lijkt op claves. Hiervoor heb je een blokje hout nodig, dat gedeeltelijk is uitgehold. Door dat uithollen ontstaat een klankkamer. Met een stokje tik je op de bovenkant, en je hoort de tikken. Maak de klankkamer niet te klein, zodat het geluid er goed in versterkt kan worden. Hierdoor hoor je de tikken beter.
  • Schellenraam. Je slaat een aantal bierdopjes plat. Met een flinke spijker sla je er steeds een stuk of vier, vijf aan een stokje. Sla de spijker niet te vast, zodat de dopjes nog heen en weer kunnen schuiven. Zo maak je vier tot zes van deze doppen-groepjes vast. Als je het stokje schudt hoor je de schellen (de doppen dus) heen en weer tikken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.