Wil je succesvol ondernemen, dan is een goed vindbare en goed verzorgde website cruciaal. Zo’n website begint met het kiezen van de juiste domeinnaam, de naam waaronder je op het internet vindbaar bent.
Presenteer je business
Nog maar weinig mensen grijpen allereerst naar de telefoongids of naar een bedrijvengids, als ze op zoek zijn naar een bepaald product of onderneming. Over het algemeen is het internet de eerste bron van informatie voor de klant. Wie op het internet onvindbaar is, heeft de eerste slag om nieuwe klanten bij voorbaat al verloren. Als je een eigen bedrijf hebt, weet je hoe belangrijk je eerste indruk bij de potentiële klant is. Een mogelijk klant die met een negatief gevoel met jouw zaak kennis maakt, is nog maar moeilijk te overtuigen dat hij toch echt bij jou moet zijn. Positief presenteren van je business is zakelijk van levensbelang.
Website
Je kunt je bedrijfswebsite zelf bouwen, maar het is meestal verstandiger dit door een professional te laten doen. Dat kost je misschien een paar centen, maar het bespaart je enorm veel tijd en het resultaat zal een professionele uitstraling hebben. En dat is toch precies wat je wilt bereiken. Het aanbod op het internet is enorm, bezoekers hebben slechts enkele seconden nodig om te beoordelen of ze op jouw pagina willen blijven, of weg- of doorklikken. Een verdwijnende klant is een gemiste kans!
Domeinnaam
Voor je site gebouwd kan worden, zul je moeten weten onder welke naam je gevonden wilt worden. Soms kies je voor de naam van je bedrijf, soms is een combinatie van enkele passende woorden geschikt. Houd er rekening mee, dat bezoekers het niet prettig vinden om héle lange namen in hun browser te moeten intypen. Aan een domeinnaam zit meestal ook een uitgebreid pakket aan e-mailadressen, ook hier is het intypen van een lange naam vervelend.
Dubbele namen
Omdat er al heel veel websites zijn, is het niet onwaarschijnlijk dat veel van de namen die je uitkiest al bezet blijken te zijn. Twee websites met dezelfde naam is natuurlijk niet mogelijk, dus dan zul je een alternatief moeten zoeken. Bedrijven die websites hosten, registreren de nieuwe site ook voor je. Bij dergelijke bedrijven vind je op de site dan ook altijd een zoekvak, waarin je kunt uitproberen of de door jouw gekozen naam nog vrij is.
Landcode
Je kunt eventueel ook kiezen voor andere extensies in je URL dan .nl. Zo’n extensie wordt ook TLD genoemd, Top Level Domain. In Nederland wordt ook .info of .net veel gebruikt. Wil je in Europees verband gaan handelen, dan is .eu een optie. Woon en werk je in Vlaanderen, dan ga je voor .be of binnenkort voor het nieuwe .vlaanderen. Doe je iets in televisie of video? Dan is .tv misschien iets voor jou. Hieronder zie je hoe het er uit zou kunnen zien:
- www.degekozennaam.nl
- www.degekozennaam.net
- www.degekozennaam.info
- www.degekozennaam.eu
- www.degekozennaam.be
- www.degekozennaam.vlaanderen
- www.degekozennaam.tv
Hostingbedrijf
Nu je de naam van je website hebt bedacht, wil je die ook laten vastleggen. Kies een registar, een hostingbedrijf, dat het pakket aanbiedt dat bij jouw behoeften past. Denk aan zaken als bereikbaarheid, maximale hoeveelheid data op de site, de benodigde en beschikbare bandbreedte, de ondersteuning van een helpdesk, het aantal beschikbare e-mailadressen, of er wel of niet websoftware beschikbaar is, of er scrips op de site mogen draaien, en ga zo maar door. Het kost je misschien wat tijd om dit allemaal te bestuderen en te vergelijken, maar dat is beslist de moeite waard. Om in een later stadium je hele site van de ene aanbieder te verplaatsen naar de andere is een hele klus en gaat niet altijd goed.
Laat maar komen
Nu je alles hebt geregeld, kun je de website laten bouwen. Met professionele hulp ben je snel waar je zijn wilt. Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag, dat is zeker een optie als je als particulier, of lid van een vereniging een site op het internet wilt. Met een mooie, heldere en goed toegankelijke site zullen bezoekers graag op je website komen!