Neem eens een kijkje in het diamantmuseum in Amsterdam!
In Amsterdam kun je heel wat verschillende, inspirerende musea bezoeken. Centraal punt is natuurlijk het Museumplein met grote publiekstrekkers als het Rijksmuseum, het Stedelijk en het Van Gogh-museum. Maar dat is niet alles, je vind hier ook het diamantmuseum, een wat kleiner maar letterlijk schitterend museum, waar je van alles over diamanten kunt zien en leren.
Onmisbaar voor het leven
Diamant is een bijzonder en bijzonder hard materiaal, het hardste natuurlijke materiaal op aarde. Diamant bestaat uitsluitend uit koolstof waarvan de atomen dan op een bijzondere manier zijn gekristalliseerd. Het is wel grappig je te bedenken dat koolstof voor het leven op aarde een onmisbare grondstof is. Van eencellige wezens tot complexe organismen als planten, dieren en mensen, alles is opgebouwd uit koolstofverbindingen.
Een bijzondere verschijningsvorm
Bron: EWAR, Pixabay
Diamant ontstaat niet zomaar, daar zijn bijzondere omstandigheden voor nodig. De diamantkristallen ontstaan onder enorme druk en bij hoge temperaturen. De diamantkristallen die we nu op aarde vinden zijn ongeveer drie miljard jaar geleden ontstaan. Op een diepte van 140 tot wel 200 kilometer werd koolstof in het binnenste van de aarde blootgesteld aan een druk van wel 70.000 kilo per vierkante centimeter bij een temperatuur tot wel 2000 graden Celcius. Hierdoor ontstonden de diamantkristallen. Het woord diamant heeft naar alle waarschijnlijkheid een Griekse oorsprong. Het oud-Griekse woord adamas had aanvankelijk de betekenis van gehard staal of onverslaanbaar. Vanwege de hardheid-eigenschappen werd het woord later meer en meer voor diamant gebruikt.
De achtergrond van diamant
Er zijn verschillende soorten vindplaatsen van diamant, maar ze hebben allemaal een vulkanische achtergrond. Gesteente dat op een diepte van 140 tot 200 kilometer wordt gevormd komt eigenlijk alleen door vulkanische activiteit, bij een vulkaanuitbarsting, naar het oppervlak of hecht zich aan de binnenzijde van de vulkaanpijpen. Het gesteente dat door de vulkaan naar buiten is gestuwd stolt en zal uiteindelijk verweren. De brokken met het diamant houdend gesteente komen via rivieren naar beneden en blijven liggen in of langs rivierbeddingen, of worden verder meegevoerd en komen in riviermondingen en voor de kust terecht.
Vindplaatsen van diamant
Diamanten worden in de meeste werelddelen gevonden. Het is aannemelijk dat de eerste diamanten al duizend jaar voor onze jaartelling in India werden gevonden en gebruikt. India bleef tot in de achttiende eeuw een van de belangrijkste diamantleveranciers.In het tegenwoordige Indonesië, op Borneo, werd voor het begin van onze jaartelling al diamant verhandeld. Nederland, dat vanaf 1650 hier de macht had, kon hiervan profiteren. Diamant wordt inmiddels op meer plaatsen gevonden. Vanaf 1725 zijn er vindplaatsen in Brazilië, vanaf 1829 in Rusland, vanaf 1851 in Australië, vanaf 1866 in Zuid-Afrika en vanaf 1948 in Oost-Siberië. Zoals je ziet, in de meeste werelddelen zijn inmiddels diamantvindplaatsen, maar nog niet in Europa of Antarctica.
Bewerking en verwerking van diamanten
Bron: OpenClipart Vectors, Pixabay
Diamanten wordt tegenwoordig gebruikt in de industrie en voor het maken van prachtige sieraden. In de industrie wordt diamant bijvoorbeeld ingezet voor de hardheid van het materiaal. Om door hard gesteente te boren worden diamantboren gebruikt. Op de koppen van deze boren zitten fragmenten diamant. Aangezien diamant het hardste materiaal is, kun je hiermee ook door keihard gesteente boren. Veel van de diamant die hiervoor wordt gebruikt is tegenwoordig overigens synthetisch geproduceerd. Maar het meest tot de verbeelding spreken toch de diamanten die in sieraden zijn gevat, vaak met houders, kettingen e.d. van zilver, goud of platina. Bij sieraden is niet de hardheid van het materiaal wat zo bekoort, maar juist de uitzonderlijke schittering. Hiervoor moeten de stenen worden bewerkt, dat gebeurt door kloven, zagen, snijden en slijpen. Hierbij wordt rekening gehouden met de groeirichting van de diamanten, de ‘was’.
Wat is een diamant waard?
Verschillende factoren hebben invloed op de waarde van diamanten. Op een congres in 1975 van de World Federation of Diamand Bourses (W.F.D.B.) en de International Diamond Manufacturers Association (I.D.M.A.) in Amsterdam zijn de kwaliteitseisen in de 4 C’s vastgelegd: Carat, Clarity, Colour en Cut. Ofwel: Karaat, helderheid, kleur en slijpsel. Hoe groter een diamant is, hoe zeldzamer; hoe fraaier de kleur, hoe hoger de waarde; hoe zuiverder de steen is, hoe mooier; hoe beter geslepen hoe volmaakter. Door het aanbod van diamanten te reguleren wordt de prijs constant gehouden.
Diamanten in Amsterdam
Diamanten worden al ruim vierhonderd jaar in Amsterdam bewerkt en verhandeld. Veel diamantbewerkers zijn door de eeuwen heen uit andere plaatsen verdreven en hebben zich vervolgens in Amsterdam gevestigd. Zo trokken vanaf 1576 vele protestanten en Joden weg uit de katholieke Zuidelijke Nederlanden. Een volgende groep diamantbewerkers ontvluchtten de stad Antwerpen toen deze viel voor de Spaanse troepen. Amsterdam groeide uit tot de diamanthoofdstad van de wereld. Vooral de deportatie van de Joodse bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog gaf de diamanthandel in Amsterdam een fatale klap. Tegenwoordig worden in Amsterdam nog steeds veel diamanten verhandeld.
Diamantmuseum Amsterdam
Bron: Gr8effect, Pixabay
Grenzend aan het Museumplein in Amsterdam vind je de Paulus Potterstraat, waar Diamantmuseum Amsterdam is gevestigd. Hier kun je alles te weten komen over de winning van diamant en het bewerken. Je kunt in een naastgelegen pand zelf kijken hoe diamanten worden bewerkt. Het museum laat in diverse stadia zien hoe diamanten worden bewerkt. Natuurlijk kun je echte diamanten bekijken, maar er zijn ook replica’s van beroemde diamanten en sieraden. Ook zie je in beeld welke beroemde diamanten bij beroemdheden, koningen en koninginnen behoren. Het diamantmuseum in Amsterdam heeft een letterlijk schitterende collectie.