Het zelf muziek maken blijft misschien wel één van de allerleukste dingen die er zijn. Zelf tokkelen op een gitaar, jezelf met akkoorden begeleiden, het is niet alleen leuk voor jezelf, maar ook voor je gezelschap. Of, één stapje verder: je publiek. Je moet een gitaar wel goed stemmen!
Zelf gitaar spelen
De gitaar is een ongekend populair instrument. Niet vreemd, want met simpele grepen kun je eenvoudige melodieën meestal al aardig begeleiden. Op feestjes of bij het kampvuur ben je al snel een graag geziene gast. Is het gitaarspelen voor jou een passie, dan denk je misschien al aan deelname in een band of gitaargroep. De gitaar is niet alleen een prachtig instrument voor moderne muziek, maar er zijn ook in het klassieke genre allerlei mogelijkheden.
Stemmen
Wat je ook speelt, modern of klassiek, voorwaarde is, dat je gitaar goed is gestemd. Dat is niet alleen voor jezelf prettig, ook je mede-muzikanten én je publiek zullen dat zeer op prijs stellen. Als je de gitaar vast hebt, dan worden de snaren van boven naar beneden gestemd: e, a, d, g, b, e.
Er zijn verschillende manieren om je gitaar goed te stemmen.
- Handmatig
- IJken aan een ander instrument
- Gitaartuner
- Stem-app
Handmatig stemmen van je gitaar
Om je gitaar handmatig te stemmen, heb je in ieder geval één toon nodig, waar je zeker van kunt zijn. Misschien heb je een gestemde piano in de buurt, of een ander, al eerder gestemd instrument.
- Speel op de piano om te beginnen een e. Kies hiervoor de e in het octaaf links van de centrale c. Stem de bovenste gitaarsnaar hierop af. Omdat de gitaarsnaren normaal gesproken genummerd worden van 1 tot 6, beginnend bij de laagste, heb je nu snaar nummer 6 netjes gestemd.
- Druk nu op de gestemde zesde snaar in het vijfde vakje, het vijfde fret. Als je nu snaar 5 en 6 aanspeelt, moeten ze gelijk gestemd zijn. Is dat niet zo, dan moet je snaar 5 bijstemmen tot het klopt.
- Druk nu op de gestemde vijfde snaar in het vijfde fret. Nu moeten snaar 4 en 5 gelijk zijn. Stem snaar 4 bij, tot het klopt.
- Druk nu op de gestemde vierde snaar in het vijfde fret. Snaar 3 en 4 moeten gelijk zijn. Stem snaar 3 bij, tot het klopt.
- Op de gestemde derde snaar druk je in het vierde fret. Snaar 2 en 3 moeten gelijk worden, door snaar 2 bij te stemmen.
- Op de gestemde tweede snaar druk je weer op het vijfde fret. Snaar 1 en 2 moeten nu gelijk gestemd zijn, dus je moet snaar 1 bijstemmen tot het klopt.
IJken aan een ander instrument
Als je een instrument in de buurt hebt, dat goed is gestemd, dan kun je dat ook gebruiken voor het stemmen van je gitaar. Speel de juiste toon op je ijk-instrument, en regel je gitaarsnaar bij tot het met elkaar klopt. Let op: niet alle instrumenten zijn hiervoor geschikt. Wat je in ieder geval wel kunt gebruiken is bijvoorbeeld een piano of een stemfluit. Ook een stemvork is geschikt om de eerste toon, meestal de A, te stemmen. Heb je alleen een stemvork, dan zul je de overige snaren handmatig moeten stemmen. Let op: speel je met meerdere mensen samen, stem dan allemaal op hetzelfde instrument af.
Gebruik een gitaartuner
Een gitaartuner is een klein apparaatje, dat speciaal is gemaakt om gitaarsnaren exact op stemming te krijgen. Als je een snaar aanspeelt, zie je op de display welke toon geklonken heeft en of deze te hoog of te laag was. De snaar is gemakkelijk op stemming te brengen, je blijft aanspelen tot de display aangeeft dat te toon exact goed is. Je hebt de gitaartuner in varianten die je op tafel of op je muziekstandaard zet, maar ook nog kleinere types die je vastmaakt aan de gitaarhals.
Voordeel van veel gitaartuners is in combinatie met een elektrische gitaar of een versterkte akoestische gitaar, dat rechtstreeks stemmen mogelijk is. Je verbindt dan je gitaartuner én je gitaar met een kabel met elkaar. Zodra je een gitaarsnaar aanspeelt, zie je weer op de display hoe de stemming is. De directe verbinding is vooral prettig, als je de gitaar moet stemmen in lawaaierige ruimtes, bijvoorbeeld vlak voor een optreden, als er nog van alles geregeld moet worden.
Handige stem-apps op je mobiel
Bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon op zak. Vaak is dat ofwel een iPhone, ofwel een Android-toestel. Voor beide platforms kun je apps downloaden, waarmee je je gitaar prima gestemd krijgt. Voor sommige van deze apps moet je een klein bedragje betalen. Andere varianten zijn gratis, je zult dan wat reclame op de koop toe moeten nemen. Voor de luxere edities moet je betalen, maar het is slim om van tevoren even na te gaan of je de extra toeters en bellen eigenlijk wel nodig hebt.