Andijvie, gezonde groente

Deel deze bijdrage:

Onze groentewinkels liggen vol met heerlijke groentes. Een daarvan is andijvie. Met andijvie kun je verschillende kanten op, rauw of gekookt. Andijvie kun je kopen, je kunt het ook telen in je eigen moestuin.

 

Herkomst

Sommige geleerden menen, dat de oorsprong van andijvie ver naar het oosten moet worden gevonden, wellicht in China. De groente moet al heel lang geleden zijn ontdekt en door de lokale bevolking zijn gewaardeerd. Via handelsroutes is de andijvie naar het westen opgerukt, tot aan het Middellands Zeegebied, zodat de groente al in de Romeinse tijd op de eettafels terecht kwam. De Romeinen, die heer en meester waren in het overgrote deel van Europa, namen hun favoriete voedsel mee. We hebben het dus min of meer aan de Romeinen te danken, dat ook wij van de andijvie kunnen genieten.

 

Sla

Er bestaan verschillende slasoorten en andijvie is er eentje van. Je kunt twee soorten andijvie onderscheiden. Op de eerste plaats is dat de krulandijvie, die rauw en koud gegeten kan worden en die je daarom ook in salades kunt aantreffen. Naast de krulandijvie bestaat ook nog de gewone andijvie. Ook deze kun je prima als salade eten, maar ook gekookt smaakt deze erg lekker. De smaak is een beetje bitter.

 

Gezond

Het eten van groente is gezond, tweehonderd gram per dag wordt aanbevolen. Dat is dus zeker ook voor andijvie van toepassing, deze groente bevat mineralen zoals magnesium, silicium, ijzer en kalk, en daarnaast zit er heel wat vitamine A en C in.

 

Jonge andijvieplantjes
Jonge andijvieplantjes

Zelf andijvie kweken

Andijvie is in Nederland een populaire groente en wordt dus commercieel veel op de volle grond geteeld. Wil je zelf ook andijvie in je tuin kweken? Goed nieuws, dat is geen probleem! Bereid de bodem waar je wilt gaan zaaien voor, door wat organische mest door de grond te werken. Bedwing je ongeduld en zaai niet al te vroeg in het voorjaar, het zaad kiemt pas als de temperatuur tussen de vijftien en twintig graden komt. De maand mei is voor andijvie een prima zaai-maand. Nadat de andijvieplantjes zijn opgekomen zul je moeten uitdunnen, of moeten uitplanten.

 

Kapers op de kust en ander ongemak

Niet alleen mensen houden van andijvie, ook allerlei beestje willen er wel eens van komen snoepen. Zo kun je soms last hebben van bladluis op de bladeren, of de wollige slawortelluis op de wortels.

Wanneer de bladranden van de binnenste bladeren beginnen af te sterven, dan heb je last van randvorming. Dit wordt veroorzaakt doordat de plant te droog staat, later kunnen de bladeren gaan rotten. Randvorming treedt nog sneller op, als de bodem onvoldoende calcium bevat. Je kunt de randvorming voorkomen, door voldoende water te geven en voor bemesting te zorgen.

 

En dan de oogst!

Let er tijdens de groei op, dat de plantjes voldoende water krijgen. Als de bodem onvoldoende bemest was, zullen de plantjes niet goed groeien en veel te snel doorschieten. Als alles goed gaat, is de andijvie na een maand of drie voldoende gegroeid om geoogst te worden. De andijviekrop moet je net boven de wortel worden afgesneden. Dan wassen en eten, in de salade of gekookt. Lekker! Heb je een beetje veel geoogst, dan kun je eventueel ook porties invriezen. Vooral de later in het seizoen gezaaide winterandijvie is hier prima voor geschikt.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.