Zorg voor een ergonomische bureaustoel!

Deel deze bijdrage:

We zijn steeds bewuster bezig, willen gezond eten en gezond bewegen. We leven steeds langer en willen dat graag ook in goede conditie doen. Het is dan ook belangrijk werkplekken zo in te richten, dat we geen last krijgen van lichamelijke klachten. Denk eens aan een ergonomische bureaustoel!

 

Een lange zit

Steeds meer mensen zitten steeds vaker en ook steeds langer achter de computer. Dat is niet alleen thuis het geval, maar ook op het werk. De computerwerkplekken worden zorgvuldig ingericht. Vaak krijgt vooral de technische kant veel aandacht. Zit er voldoende geheugen in de computer? Hoe snel is de processor? Is er goed en snel internetverkeer mogelijk? Hoe groot is het beeldscherm? Al dit soort zaken, en ongetwijfeld zijn er nog meer technische aspecten te noemen, zijn natuurlijk belangrijk en dragen bij tot een hogere productiviteit en meer werkplezier. Maar het is niet genoeg.

 

Bewegingsapparaat

Het langdurig achter de computer werken beperkt ons in onze bewegingen, we zijn vaak erg eenzijdig bezig. De techniek is onder controle, ons eigen bewegingsapparaat een stuk minder. Er bestaat een reëel risico op het ontwikkelen van RSI-klachten.

 

RSI

De letters RSI staan voor Repetitive Strain Injury‘. RSI-klachten zijn dan ook het gevolg van een chronische overbelasting, waarbij teveel en te eenzijdig wordt bewogen. In de meeste gevallen hebben RSI-klachten te maken met een regelmatig en teveel achter elkaar werken met toetsenbord en computermuis. Maar dat is nog niet alles.

 

Maatregelen

Omdat we zoveel met de computer moeten verwerken, wordt een groot deel van de werktijd achter het bureau doorgebracht. Een goede zithouding is dus erg belangrijk om RSI-klachten te voorkomen. Voor alle werknemers moet de juiste balans gevonden worden tussen zithoogte, hoogte van het bureaublad en de juiste opstelling van het beeldscherm. In veel gevallen staat het beeldscherm te hoog afgesteld, waardoor je de nek moet spannen om alles goed te kunnen zien. De hele dag een gespannen nek, dat veroorzaakt meteen klachten.

 

De juiste zit

Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de bureaustoel, waarop je hebt plaatsgenomen. Een stoel die net te hoog of te laag is, waardoor de benen niet ontspannen zijn, waardoor je je armen geforceerd te hoog moet houden, om muis en toetsenbord te kunnen bereiken, het zijn de ongeziene factoren die uiteindelijk een flinke impact op je gestel kunnen hebben. Een goede bureaustoel moet je passen ‘als een jas’. Je stoel moet je actief ondersteunen, of je nu naar achteren leunt bij het telefoneren, of juist naar voren als je zit te lezen, schrijven of typen. De hoogte van de stoel moet zodanig zijn, dat je recht kunt zitten, met de benen en knieën in een hoek van negentig graden. Armleuningen mogen de armen ondersteunen, waarbij geen spanning wordt gezet. Ook hier is de hoek van negentig graden in de elleboog een aanrader. Lukt dat niet, terwijl de zit perfect is, dan moet je je afvragen of het bureaublad zelf niet op de verkeerde hoogte is afgesteld.

 

Nog een aanrader

Hoe goed je ook je werkplek hebt ingericht, met computer, scherm, toetsenbord en muis, hoe goed je bureaustoel ook past bij je bureau en bij jezelf, het is allemaal niet voldoende om klachten in je bewegingsapparaat te voorkomen. Het belangrijkste is wel: Zorg voor voldoende afwisseling én voor beweging!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.