Weg met die inbrekers!

Deel deze bijdrage:

Op inbrekers zit niemand te wachten. Je moet er niet aan denken dat op een kwade dag onuitgenodigde figuren zomaar tussen jouw spullen zitten te graaien en onherstelbare vernielingen aanrichten aan je eigendommen en je gevoel van privacy en veiligheid. Je wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat jij, je huis en je spullen veilig zijn. Hoe houd je de inbrekers buiten de deur?

Het inbrekers gemakkelijk maken

Geloof het of niet, in veel gevallen maken we het inbrekers wel heel gemakkelijk om zich aan onze spullen te vergrijpen. Een kleine bloemlezing van onnadenkendheden met grote gevolgen:
 • We gaan de deur uit, maar het raam staat nog open.
 • Er wordt druk in de tuin gewerkt en de achterdeur is dan ook niet op slot.
 • ’s Nachts staat het keukenraam nog op een kiertje.
 • De fiets staat in de tuin en niet op slot.
 • De auto staat op de oprit. Niet op slot of met het raam open.
 • Het dure gereedschap in de schuur ligt achter een niet afgesloten deur.
 • De reservesleutel ligt bij de deur, netjes onder een tegel of omgekeerde bloempot.
Een onwaarschijnlijk rijtje? Helaas niet. En aangezien inbrekers het liefst op een gemakkelijke en veilige manier hun buit binnenhalen zijn de opsommingen uit het rijtje hierboven eigenlijk gewoon inbraakuitnodigingen, ook al bedoel je dat echt niet.
 

Nog meer uitnodigingen

Een inbreker breekt niet graag in als er weinig te halen lijkt. Waarom zou hij immers al die moeite doen met het risico gesnapt te worden? Dat wordt een ander verhaal als de buit hem aankijkt en naderbij roept. Nog een lijstje met uitnodigingen
 • De laptop, camera, dure tas ligt nog in de auto.
 • De portemonnee ligt op de keukentafel.
 • De dure smartphone ligt op de keukentafel, aanrecht, vensterbank.
Je kunt je hier allerlei variaties bij voorstellen. En voor de inbreker is het in zekere zin gemakkelijk, hij hoeft binnen niet meer te zoeken. Een tik tegen de ruit, een greep, en weg is hij weer. Snel en gemakkelijk.
 

Maak het inbrekers niet zo gemakkelijk!

Veel inbrekers zijn uit op kansen. Bij snelle acties is er minder kans op ontdekking. Een open raam, onbeheerde objecten. Het is snel, gemakkelijker en met minder risico’s. Om de kans op een inbraak te verminderen moeten we ervoor zorgen dat we het inbrekers niet zo gemakkelijk maken. Waar kun je zoal aan denken:
 • Let erop dat je ramen en deuren sluit.
 • Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht liggen.
 • Laat geen waardevolle voorwerpen onbeheerd in je tuin of auto liggen of staan.
 • Inbrekers werken niet graag in het volle zicht. Lampen met bewegingssensors vinden ze niet fijn.
 • Een alarminstallatie.
 • Verberg je huis niet achter een hoge heg en dicht struikgewas. Het mag dan fijn zijn voor je eigen privacy, maar het levert ook inbrekers een uitstekende camouflage voor hun clandestiene bezigheden.
 • Kijk kritisch naar het hang- en sluitwerk van je ramen en deuren.

Hang- en sluitwerk

Voor het kritisch kijken naar de bestaande sloten, hang- en sluitwerk kun je het beste een erkende slotenmaker of beveiligingsexpert een scan laten doen. Je zult versteld staan hoeveel potentieel onveilige sloten en voorzieningen je in en rond je huis gebruikt in de overtuiging dat alles in orde is. Een voorbeeldje: het slot van je deur is van prima kwaliteit, maar met door een gaatje te boren in het kozijn kan de schoot van het slot door de inbreker toch teruggeschoven worden. Of de scharnieren van een tuindeur zijn te verwijderen en de deuren worden uit het kozijn getild. Een goed slot helpt hier niet, dievenklauwen weer wel. Na een scan kan de slotenmaker of beveiliger je precies vertellen waar je in moet investeren om de veiligheid te vergroten.
 

Zelf aan de slag met hang- en sluitwerk

Ben je zelf een fervent doe-het-zelver, en ben je van plan sloten en beslag te vervangen, let er dan op dat je goed materiaal inkoopt. Misschien wat duurder, maar wel veiliger. De inbraakwerendheid van sloten, scharnieren en deurbeslag wordt uitgedrukt met behulp van het SKG-systeem, ontwikkeld door de SKG, de Stichting Kwaliteit Gevelbouw uit Wageningen. Dit keurmerk geeft met behulp van een sterrensysteem hoe inbraakwerend een slot, scharnier of deurbeslag is. Drie sterren is maximaal en is dus aan te bevelen. Helemaal inbrekersproof is een slot nooit, maar een slot van drie sterren kost de inbreker gewoon meer tijd op te forceren. Meer tijd betekent: meer kans op ontdekking. Inbrekers gaan dat het liefst uit de weg.
 

Inbraak voorkomen, neem maatregelen

Je hebt in dit artikel kunnen lezen wat je zeker moet vermijden om de kans op inbraak te verkleinen, en je hebt gezien wat je zoal kunt doen. Het zijn allemaal stappen in de goede richting, maar het blijft belangrijk om alert te zijn op hetgeen er bij of rond je huis allemaal gebeurt. Een goed contact met mensen uit de buurt blijft belangrijk, dat maakt dat je buren beter op jouw huis letten en andersom. Alert zijn helpt om verdachte situaties te herkennen en er actie op te ondernemen. Met alle maatregelen kun je je een stuk zekerder en veiliger voelen in je huis. Dan blijft er nog een waarschuwing over: het installeren van veiligheidsmaatregelen en goede sloten is één ding: er goed gebruik van maken en zorgen dat alles ook op slot gaat is weer een ander. Ook hierin: blijf alert!

4 comments

 1. Jammer genoeg een trieste realiteit. Sommige mensen willen zich verrijken zonder zelf te werken en door het stelen van anderen. Goeie tips. Leuk geschreven, Hans.

 2. Mij niet gezien dat ik ze die kans geef. Overal de fiets met extra slot ook en ik woon in een appartement, 2e verdieping Dat scheelt ook.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.