Staatshoofden van Nederland

Deel deze bijdrage:

Het koninkrijk der Nederlanden heeft als staatshoofd een koning. Op 30 april 2013 volgde koning Willem Alexander zijn moeder, koningin Beatrix op. Nederland is op dat moment ongeveer tweehonderd jaar een koninkrijk.

Franse tijd

Na de Franse Revolutie had Napoleon Bonaparte de macht in Frankrijk in handen gekregen. Door tal van veroveringstochten had hij diverse landen en landstreken aan het Franse Rijk toegevoegd. Ook de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was aanvankelijk onder Franse invloed gekomen en later ingelijfd. Eind 1813 werd Napoleon echter verslagen. Dat betekende een herziening van landsgrenzen op Europees niveau.

Het nieuwe Nederland

Met de inval van de Fransen had de toenmalige stadhouder, prins Willem V van Oranje de wijk moeten nemen naar Engeland. Toen de Fransen verslagen waren, werd zijn zoon, prins Willem van Oranje, Willem Frederik van Oranje-Nassau in Nederland ingehaald. Nederland had de naam gekregen van Soeverein Vorstendom der Verenigde Nederlanden. Prins Willem werd op 20 november 2013 ingehuldigd als soeverein vorst. In het nieuwe land was de oude Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden opgenomen. Het jaar erop vond de vereniging plaats met de zuidelijke Nederlanden. In maart 1815 was het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden, met Koning Willem I een feit. De Zuidelijke Nederlanden splitsten zich in 1830 weer af, en vormden het Koninkrijk België.

Eerdere koninkrijken

De Noordelijke Nederlanden hebben een korte tijd hiervoor, in de Franse periode, al een koninkrijk gevormd, het Koninkrijk Holland, dat slechts enkele jaren heeft bestaan onder leiding van koning Lodewijk Napoleon. Nog verder in het verleden hebben de afzonderlijke Nederlanden deel uitgemaakt van grotere rijken, zoals het Heilig Roomse Rijk. Omdat Nederland in die periode geen zelfstandige positie innam, en niet als afzonderlijk land bestond, laten we dat hier buiten beschouwing.

Koningen en koninginnen

In de tabel hieronder zie je welke koningen en koninginnen als staatshoofd hebben opgetreden in het Koninkrijk der Nederlanden.

Koning(in)

Regeerperiode

Regent(es)

 Periode

Koning Willem I 1813 – 1840
Koning Willem II 1840 – 1849
Koning Willem III 1849 – 1890
Koningin Wilhelmina 1890 – 1948 Koningin Emma 1890 – 1898
Prinses Juliana 1947-1948
Koningin Juliana 1948 – 1980
Koningin Beatrix 1980 – 2013
Koning Willem-Alexander 2013 – heden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.