Spelen op de blokfluit: de blokfluitgrepen

Deel deze bijdrage:

Blokfluitmuziek spelen is leuk! Het is natuurlijk wel handig als je weet hoe je alle noten moet spelen. Een grepentabel, een overzicht van alle blokfluitgrepen kan dan van pas komen!

Blokfluit

Het aardige van de blokfluitfamilie is, dat de grepen op alle leden van de familie nagenoeg hetzelfde zijn. Bij alle in c gestemde blokfluiten hoor je een g als je de bovenste drie gaten sluit. Doe je datzelfde op een in f-gestemde blokfluit, dan hoor je steeds een c. In de tabel hieronder zie je daarom bij elke greep twee aanduidingen, welke noot je hebt gespeeld op een c- of een f-instrument.

Dubbele boring

Er komen verschillende boringen voor bij de blokfluiten. Bij het vingergat van de ringvinger en pink van de rechterhand zitten twéé gaatjes. Door er slechts één van te sluiten, kun je halve noten spelen. Door de extra gaten klinken andere tonen soms anders en moeten er soms andere grepen worden gebruikt. Op de afbeeldingen in de tabel zie je steeds die twee gaatjes. Voor de enkelborige fluiten tellen die als één gat. Halve noten spelen zonder de dubbele gaatjes is soms alleen mogelijk door een gat slechts gedeeltelijk te sluiten.

Gebruik je oren!

De grepentabel hieronder geeft een overzicht van de meest gebruikte grepen. Houd er daarbij rekening mee, dat elk merk blokfluit, of zelfs elk individueel instrument, kan afwijken van het gemiddelde. Gebruik je oren! Als een toon niet zuiver klinkt, moet je kijken of je een alternatieve greep moet gebruiken. Weet je die geen, experimenteer dan met het plaatsen of loslaten van een bepaalde vinger. Als je je eigen oren onvoldoende vertrouwt, gebruik dan een stemapparaat. Voor een iPhone, iPad of Android-toestel zijn er apps, die je als stemapparaat kunt gebruiken.

Tabel

Van laag naar hoog:

C-instr. c cis
des
d dis
es
e f fis
ges
g gis
as
Greep c cis d dis e f fis g gis
F-instr f fis
ges
g gis
as
a ais
bes
b c Cis
des
alternatieve greep           fdb      
C-instr.  a ais
bes
b c cis
des
dis
es 
 f
Greep a bes b c2 cis2 d2  dis2 e2 f2
F-instr  d dis
es
fis
ges
 g gis
as 
ais
bes 
Alternatieve greep besssbess f2a
C-instr. fis
ges
 g gis
as
 a ais
bes
 b  c   d
Greep fis2 g2 gis2 a2 bes2 b2 c3 d3
F-instr  b  c cis
des
d dis
es
e  f    g

6 comments

  1. Wauw sommige noten had ik nog niet geleerd op blokfluitles!
    Bedankt! Ik was op zoek naar een nieuwe noot hoger dan de hoge a. Die had ik nog niet geleerd en waou ik toch meteen leren. Toen zag ik nog meer noten die me niet geleerd waren. Bedankt

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.