Een kleine tuin ontwerpen

Deel deze bijdrage:

Om van je tuin een paradijsje te maken heb je wat creativiteit en handigheid nodig. Het formaat van je tuin is dan minder belangrijk, en ook de kosten kun je aardig binnen de perken houden.

Ruimte maken

De termen ‘groot’ of ‘klein’ zijn nogal relatieve begrippen. En dus is het niet zoveel van belang of je tuin nu erg groot of juist erg klein is. Het optisch effect is zeker zo belangrijk, je kunt een grote tuin soms opvallend klein laten lijken, en een kleine tuin opvallend groot. Het verschil zit ‘m vaak in het gebruik van je fantasie.

Creëer de illusie van groot

In een saaie(re) tuin raken je ogen snel, letterlijk, uitgekeken. Veel beter is het om je tuin spannende optische effecten mee te geven. Dat doe je bijvoorbeeld door het creëren van niveauverschillen zoals verhoogde borders of een verlaagd terras. Je kunt het beste al te strakke en rechte vormen proberen te vermijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bestrating. Ook doorkijkjes zorgen voor de verrassende variatie die je tuin wat groter doet lijken.

Ornamenten

Het gebruik van ornamenten en attributen kan ook verrassende effecten opleveren. Denk bijvoorbeeld een sculptuur, leuke tuinlamp of een tuinschilderij. Kijk zelf eens rond in tuinen om inspiratie op te doen, er liggen overal goede ideeën om je heen, de rest laat je voor wat het is. Is er toevallig een uitverkoop van tuinartikelen? Dat kan je ook de nodige inspiratie geven.

Voordelig

Als je het beetje slim aanpakt, hoeft het allemaal niet zoveel te kosten.  Sommige dingen kun je zelf doen of zelf maken. En wat de aankopen betreft, het is vaak een kwestie van het kiezen van het juiste moment. Als je op zoek bent naar nieuw tuinmeubilair, kijk dan ook naar de koopjes. Als je in de uitverkoop tuinmeubelen kunt scoren, meestal net ná het seizoen, zit je er het volgende jaar op je terras lekker voordelig bij.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.