De allerlekkerste appelmoes maak je zelf

Deel deze bijdrage:

Het is een van de meest populaire gerechten van het land: appelmoes. Vooral kinderen vinden het heerlijk. Appelmoes kun je kopen in de winkel, maar de allerlekkerste appelmoes maak je lekker zelf,

 

Appelmoes op tafel

In veel huishoudens komt de appelmoes met enige regelmaat op tafel.  Kinderen vinden het frisse, zoete gerecht meestal erg lekker, een gegeven waar sommige ouders dankbaar gebruik van maken. Appelmoes helpt het maskeren van ándere, voor kinderen minder smakelijke gerechten, waardoor het strijdtoneel aan tafel ook de nodige ontspannen momenten kent. Appelmoes is niet alleen een gerecht, het is ook het gezellige gevoel van ‘thuis zijn’. Het is niet voor niets dat een grote hotel- en restaurantketen de appelmoes een prominente plaats bij elke warme maaltijd gaf.

 

Een appelgerecht: moes of compote?

In de winkel zie je vaak twee appel-gerechten die qua kleur en smaak op elkaar lijken: appelmoes en appelcompote. Toch is er een belangrijk verschil. Waar appelmoes een volledig glad mengsel is, bevat de appelcompote nog stukjes gekookte appel. Appelcompote heeft daardoor meer een ‘bite’.

 

Welke appels?

Voor appelmoes zijn verschillende soorten te gebruiken, ook door elkaar. Bij de selectie van appels voor de losse verkoop wordt altijd goed gekeken naar de uiterlijke vorm en kleur. Klanten kopen, vreemd genoeg, liever appels zonder vlekjes of onregelmatigheden, ook al is de smaak hetzelfde. Bij de selectie van appels voor de appelmoes is de uiterlijke vorm uiteraard helemaal niet belangrijk, de appels worden toch geschild, gesneden en gekookt.

 

In de winkel of zelf maken?

Omdat appelmoes zo immens populair was, hebben veel fabrikanten zich aan de productie van appelmoes gezet. In de winkel zijn dan ook verschillende merken appelmoes te vinden, in blikken, glazen potten of kartonnen pakken.  De fabrikanten hebben zich voor de smaak laten leiden door wat de gemiddelde Nederlander lekker vindt. Dat is natuurlijk prima, maar dat hoeft niet altijd aan te sluiten bij wat je zelf echt heel lekker vindt. Als je zelf appelmoes gaat maken, dan kun je rekening houden met je eigen smaak. En dan wordt het pas écht heel lekker.

 

Appels

Je hebt heel wat appels nodig om appelmoes te maken.  Misschien heb je zelf, of buren of familie van je, één of meerdere appelbomen in de tuin. Appels die op de grond vallen lopen hier en daar een buts op, maar zijn voor de appelmoes uitstekend bruikbaar.

 

Benodigdheden

Je ziet hieronder hoe je zelf appelmoes kunt maken. Het is niet ingewikkeld, maar het kost wel even tijd. Wat je nodig hebt:

  • Appels
  • Suiker
  • Kaneel

De hoeveelheden? Naar behoefte en naar smaak!

 

Zelf maken van appelmoes
Stap 1. Selecteer je appels en schil ze.
Stap 2. Snijd de appels in stukjes. De klokhuizen worden niet gebruikt, deze kun je weggooien.
Stap 3. Pak een grote pan en doe er een laagje water in.
Stap 4. Doe de stukjes appel in de pan.
Stap 5. Breng de inhoud van de pan aan de kook.
Stap 6. Laat de inhoud van de pan een half uurtje op een zacht pitje doorkoken. De stukjes appel worden hierdoor zacht en vervallen tot een moes.
Stap 7. Je kunt eventueel al een schepje suiker toevoegen.
Stap 8.a. Wil je appelcompote maken, da n haal je de pan van het vuur als nog niet alle stukjes weg zijn.
Stap 8.b. Wil je appelmoes maken, dan laat je de pan op het vuur tot alle stukjes uit elkaar zijn gevallen. Met een stamper, mixer of lepel kun je dit proces wat versnellen.
Stap 9. Voeg naar smaak suiker toe. Proef regelmatig even om te bepalen of het goed voor je is. Omdat niet alle appel(soorten) even zoet zijn,  ben je van je eigen smaakbeoordeling afhankelijk.
Stap 10. Je kunt voor een extra smaakervaring eventueel wat kaneel toevoegen, de appelmoes is ook zonder de kaneel al heel lekker.
Stap 11. De appelmoes is eventueel warm te eten, maar meestal komt ze gekoeld op tafel. Laat de appelmoes eerst in de pan afkoelen, schep ze daarna in een schaal en laat de appelmoes daarna in de koelkast verder lekker koud en fris worden.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.