Veel kruiden hebben geneeskrachtige mogelijkheden. Een van die kruiden is marjolein, ook wel oregano genoemd. Marjolein kun je prima in je eigen tuin kweken. Gezondheid bij de hand!
Grieks
Marjolein wordt ook oregano genoemd en komt ook in Nederland voor. Ook in Griekenland komt de plant voor, en daar ligt ook de herkomst van de naam oregano. De naam is afgeleid van twee Griekse woorden, oros ganos, wat zoveel wil zeggen als vreugde van de berg. De naam is goed gekozen, op zomerse dagen verspreidt het kruid een heerlijke geur in de omgeving. Oregano was ook in het oude Egypte al bekend. Men kende het kruid vanwege de conserverende en genezende eigenschappen.
Oregano
Het kruid marjolein kun je in twee soorten verdelen, de wilde marjolein, ofwel oreganum vulgare, en de echte marjolein, ofwel oreganum marjorana. Verbastering van de Latijnse naam heeft, naar alle waarschijnlijkheid, het Nederlandse marjolein opgeleverd. Aan beide soorten kunnen ongeveer dezelfde eigenschappen worden toegeschreven en beide soorten kun je in Nederland in het wild aantreffen.
Marjolein in je eigen tuin
Je kunt marjolein, of oregano, prima in je eigen tuin, moestuin of in kweekbakjes op je balkon opkweken. Het beste is een plaats die half in de zon en half in de schaduw ligt. De bodem moet goed gedraineerd zijn en rijk aan voedingsstoffen. Zoals veel planten, moet je het kruid in het voorjaar zaaien. Na het zaaien moeten de zaadjes niet met zand bedekken, marjolein is een lichtkiemer. Dat wil zeggen, dat de zaadjes licht nodig hebben om te ontkiemen.
Groei en oogst
Nadat de zaadjes zijn opgekomen moeten ze worden uitgedund. Uiteindelijk komen de plantjes zo’n vijfendertig tot veertig centimeter van elkaar af te staan, zodat de plantjes voldoende groei- en levensruimte krijgen. Gelukkig heeft marjolein weinig last van hinderlijk ongedierte of ziekten. Je kunt van de plant oogsten door de jonge blaadjes te plukken, die je medicinaal of in voedsel kunt gebruiken.
Groeitips
Sommige variëteiten zijn min of meer winterhard, maar moeten gesnoeid worden. Hierdoor krijg de vorst minder vat op de plant. Wie het risico van beschadiging in de winter wil voorkomen, kan de plant eventueel ook prima binnenshuis, in potten kweken. Verder hoef je je over de winter niet al teveel zorgen te maken, de plant is immers in Nederland ook inheems en heeft dus wel vaker met vorst te maken gehad.
Gebruik
Marjolein is te gebruiken in het voedsel, bijvoorbeeld in pizzakruiden is marjolein een vast bestanddeel. Naast het gebruik als voedsel, wordt aan marjolein ook een desinfecterende en genezende werking toegeschreven. Een paar voorbeelden:
- Het verzacht de hoestprikkel en lost slijm op.
- Een thee van de bloesemkop kan gebruikt worden bij een tal van klachten, zoals hoest, menstruatiepijn, galblaasstoornissen, uitputting, spanningshoofdpijn, maagpijn.
- Je kunt marjolein uitwendig gebruiken als antiseptisch middel.