Wie volgt je op het internet?

Als je had gedacht, dat je op het internet anoniem kunt rondklikken, dan denk nog maar eens. Als je op het internet surft, kijken allerlei programmaatjes naar je surfgedrag. Anonimiteit is er niet meer bij. Met Lightbeam, de nieuwe add-on van Firefox, kun je je volgers in kaart brengen.

Online niet anoniem

Surfen op het internet is niet anoniem meer. Al ons klikgedrag wordt geregistreerd. Op onze eigen computer via cookies, maar daarnaast zijn er speciale programma’s actief op websites, die precies bijhouden wie er langskomt, waarop werd geklikt.  Dit soort programma’s worden trackers genoemd.

Verzamelen, voor wie?

De trackers verzamelen gegevens omtrent het klikgedrag van de gebruikers. Dat is enerzijds interessant, omdat het de webmasters duidelijk maakt welke delen van hun site interessant zijn. Maar daarnaast zijn er ook trackers actief van hele andere bedrijven. Het gaan deze trackers om gebruikersprofielen, die op grond van het surfgedrag worden vastgesteld. Adverteerders vinden dit soort gegevens erg interessant, het biedt hen de mogelijkheid gerichte reclamecampagnes op je af te sturen. Fijn, als daarmee een groep ongewenste reclameuitingen wordt vermeden. Maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan.

Privacydiscussie

Natuurlijk komt ook je privacy in het geding. Wat gaat het een ander aan, op welke sites jij zoekt of kijkt?  Hoe veilig zijn gegevens over jou in handen van adverteerders? Bovendien zijn het niet alleen adverteerders die in je surfgedrag geïnteresseerd kunnen zijn. In 2013 werd duidelijk, dat bijvoorbeeld de NSA, de Amerikaanse geheime dienst, toegang had tot servers van Facebook. Daar staat heel wat aan persoonlijke informatie op, die je graag met je vrienden wilt delen, maar niet met een geheime dienst. De discussie over privacy op het internet is wel weer aangewakkerd. Mensen stellen er geen prijs op, als gegevens over henzelf en/of hun surfgedrag terechtkomen in dossiers van geheime diensten in binnen- of buitenland. Je hebt ook geen idee welke, misschien heel verkeerde, conclusies uit jouw surfgedrag worden getrokken. En dat kan weer lastig zijn, als je naar het buitenland gaat, voor een vakantie of voor je werk.

Tijd voor tegenactie

Het Digital Methods Initiative van de Universiteit van Amsterdam ontwierp een Tracker-Tracker-Tool. Met deze tool kon worden aangetoond, dat op veel veelgebruikte websites in Nederland trackers actief zijn. Volgens eigen opgave worden gegevens maar een bepaalde tijd bewaard en met specifieke doelen, maar je weet niet zeker of ‘eigen opgave’ ook overeen komt met de werkelijkheid.

Lightbeam

Het zou prettig zijn, als je zelf kon zien welke trackers actief zijn op de website die je bezoekt. En vanaf 26 oktober 2013 kan dat, tenminste voor gebruikers van de populaire webbrowser Firefox, die door Mozilla wordt geleverd. Binnen Firefox kun je add-ons installeren, kleine programmaatjes die extra functionaliteit toevoegen aan de browser. Vanaf 26 oktober 2013 kun je de add-on Lightbeam installeren, waarmee je in beeld kunt brengen welke trackers op de door jou bezochte websites actief zijn.

Desktop

Voorlopig is Lightbeam alleen beschikbaar voor desktopcomputers. De markt voor mobiele apparaten wordt grotendeels beheerst door Google en Apple. Wie een nieuwe app uitbrengt, of wijzigt, biedt deze app aan via Google Play, of de Apple-store . Beide bedrijven hebben geen belang bij de functionaliteit van Lightbeam. Voorlopig is Firefox de eerste en enige browser die de tracker-tracker-functionaliteit met behulp van Lightbeam aanbiedt.

 

Bron(nen):
  • Trouw, 25 okt. 2013: Firefox tool laat zien door wie je online gevolgd wordt
  • The Independent: Mozilla’s Lightbeam toot will expose who is looking over your shoulder on the web
  • De Correspondent: Door wie worden we online gevolgd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.