Wat kost een postzegel in 2017?

Op onze brieven en kaarten plakken we postzegels en daarmee betalen we voor de verzending en bezorging van die post. De posttarieven vertonen al verschillende jaren een sterk stijgende lijn. Wat moet je in 2017 voor een postzegel neertellen?

 

Betalen voor verzending

In 1840 werd in het Verenigd Koninkrijk de eerste postzegel, de ‘Penny B lack’, op een poststuk geplakt. Vanaf dat moment was het niet meer de ontvanger van een poststuk maar de verzender die door middel van die postzegel voor de kosten van de postverwerking van dat poststuk opdraaide. Andere landen volgden het goede voorbeeld, België in 1848, Nederland in 1851.

 

Van brief naar e-mail

Lange tijd was een brief de enige manier om informatie op een betrekkelijk eenvoudige manier van de ene plek naar de andere te krijgen. Met de opkomst  van de moderne digitale mogelijkheden veranderde dat. Tegenwoordig communiceren we meestal digitaal, door het versturen van e-mail, via chatprogramma’s of social media. Alhoewel er nog steeds via PostNL gewone brieven, kaarten en andere poststukken worden verstuurd is het totale postvolume de afgelopen jaren sterk teruggelopen en de verwachting is dat deze terugloop nog even zal doorgaan.

 

Inkomsten en uitgaven

Het verwerken van poststukken is een arbeidsintensief en logistiek ingewikkeld proces. Binnen één à twee dagen wordt een brief opgehaald uit de PostNL-brievenbus, vervoerd naar een distributiecentrum, gesorteerd, vervoerd naar de juiste regio, opnieuw gesorteerd naar plaats en straat en vervolgens bij het juiste adres in de brievenbus gestopt. Als je bedenkt dat het om vele duizenden poststukken per dag gaat die kris-kras door het land moeten worden bezorgd dan begrijp je wellicht iets van de complexiteit. Het vraagt om een efficiënte infrastructuur, die van begin tot eind helemaal moet kloppen. En uiteraard kost dat geld. Met het teruglopen van het postvolume dreigt er minder binnen te komen dan nodig is om het hele postverwerkingsapparaat overeind te houden.  Met bezuinigen alleen kan dit niet worden opgevangen, en dus zullen – helaas – de posttarieven zo moeten worden verhoogd dat inkomsten en uitgaven weer met elkaar in evenwicht komen.

 

Waarde van de postzegel

Vroeger kon je op de postzegel zien welke waarde deze had. Op een zegel van 60 cent stond gewoon ‘60 cent’.  Dat was van de ene kant duidelijk en handig. Het werd lastig als het posttarief moest stijgen. Je oude zegels hadden niet meer de waarde die nodig was om op de brief te plakken, en er moesten zegels zijn om die waarde bij te plakken. Zo had je zegels van één of enkele centen nodig. Lastig voor de consument, maar ook relatief een dure oplossing  voor PostNL Tegenwoordig zie je daarom alleen nog een waarde-aanduiding op de postzegel staan. Op een brief met een gewicht van hooguit 20 gram plak je een zegel met waarde-aanduiding 1, op een brief met een gewicht tussen de 20 en 50 gram komt een zegel met waarde-aanduiding 2. Wordt het tarief verhoogd, dan kun je gewoon je zegels opgebruiken zonder dat je zegels hoeft bij te plakken.

 

De posttarieven voor 2017

De tarieven voor brieven en kaarten die geldig zijn binnen Nederland

Gewicht Bedrag Wat plak je
0 – 20 gram € 0,78 Één zegel met aanduiding 1
20 – 50 gram € 1,56 Één zegel met aanduiding 2 of 2 zegels met aanduiding 1
50 – 100 gram € 2,34 Een combinatie die samen de waarde-aanduiding 3 opleveren
100- 250 gram € 3,12 Een combinatie die samen de waarde-aanduiding 4 opleveren
250 gram – 1 kilo € 3,90 Een combinatie die samen de waarde-aanduiding 5 opleveren
Wil je aangetekend verzenden, dan betaal je €8,35
Wil je aangetekend verzenden en print je zelf de zegel uit, dan betaal je € 7,50

 

De tarieven voor brieven en kaarten die internationaal worden verzonden

Gewicht Bedrag Wat plak je
0 – 20 gram € 1,33 Één zegel met aanduiding 1 internationaal
20 – 50 gram € 2,66 Één zegel met aanduiding 2 of 2 zegels met aanduiding 1internationaal
50 – 100 gram € 3,99 Een combinatie die samen de waarde-aanduiding 3 internationaal opleveren
100 gram – 1 kilo € 6,65

 

De tarieven voor pakketten binnen Nederland

Brievenbuspakje met
verzendbewijs
€ 3,95 Dit regel je bij een PostNL-servicepunt.
Brievenbuspakket tot een gewicht van 2 kilogram € 3,50 Je bestelt dit online en print de zegel zelf uit. Je hebt géén verzendbewijs.
Pakket tot een gewicht van 10 kilogram € 6,95 (via een servicepunt € 6,50 als je online bestelt en zelf uitprint.
Pakket met een gewicht tot 30 kilogram € 13,25 bij een servicepunt € 12,71 als je online bestelt en zelf de zegel uitprint

 

De tarieven voor pakketten internationaal

Pakket met een gewicht tot 2 kilogram € 9,31 Mét Track & Trace wordt dat € 13,-
Pakket met een gewicht tot 5 kilogram € 19,50 Inclusief Track & Trace
Pakket met een gewicht tot 10 kilogram €25,- Inclusief Track & Trace

 

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.