Tea Tree Oil is een interessant en natuurlijk product. Het wordt gemaakt van de bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom, een boom die van nature voorkomt in Australië. Teatree-olie is op heel wat verschillende manieren te gebruiken, bijvoorbeeld tegen schimmels en bacteriën. Het product, dat eigenlijk niet mag ontbreken in je medicijnkastje, is op heel wat verschillende manieren te gebruiken. Dat maakt Teatree-olie natuurlijk erg interessant.
De herkomst van Teatree-olie
Voor de geschiedenis en de herkomst van Teatree-olie, dat je ook aangeduid ziet als Tea Tree Oil, moeten we naar Australië. Zoals alle mensen die nog dichtbij of in de natuur leven hadden de oorspronkelijke bewoners van Australië een grondige kennis van alles wat om hen heen leefde. Bij die kennis hoorde ook de wetenschap welke planten eetbaar waren of bepaalde geneeskundige krachten hadden. Zo ontdekten ze ook dat de bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom speciaal waren. Deze boom groeit aan de noordkust van New South Wales en in het zuiden van Queensland. De boom floreert in vochtige, op moerassen lijkende gebieden. De Melaleuca Aternifolia-boom kan een hoogte bereiken van ongeveer 6 tot 7 meter. De stam van de boom is niet zo dik en door de vele en lagere vertakkingen heeft de boom meer iets van een struik. De bladeren van de boom lijken wat op naalden. Door het fijnwrijven van deze bladeren en dit vervolgens toepassen op de huid konden huidaandoeningen worden verminderd of opgelost. Het fijnwrijven van bladeren was natuurlijk een wat omslachtige methode om de werkzame stoffen te kunnen gebruiken. Door de ontdekking van stoomdistillatie konden de etherische oliën voortaan op een eenvoudiger wijze uit de bladeren en twijgjes van de boom worden gehaald. Ook tegenwoordig wordt de olie door middel van stoomdistillatie gewonnen. De gewonnen olie kreeg de naam Tea Tree Oil, wat half vertaald ook als teatree olie wordt aangeduid. Die naam is terug te voeren tot 1769, de tijd waarin kapitein James Cook in Australië bereikte. Aan boord bevond zich toen ook Sir Joseph Bank, een bekend botanicus die wat van de bladeren van de boom meenam. Hij maakte van de bladeren een extract, een soort thee. Het Engelse woord hiervoor is ‘tea’. Ofwel, de boom was een soort ‘theeboom’: tea tree. Met onze tegenwoordige thee heeft dit extract overigens niets van doen.
Genezende werking
Als je voor je voeding en gezondheid afhankelijk bent van hetgeen de natuur voortbrengt leer je de planten om je heen goed kennen. Zo werden door de oorspronkelijke Australische bevolking in de regio’s waar de Melaluaca Alternifolia voorkwam de bladeren van deze boom al ingezet om brandwonden, wonden, pijnen , infecties en huidaandoeningen te behandelen. En inderdaad heeft teatree een ontsmettende en reinigende werking. Er werden plantages aangelegd waar door de aanplant van meer bomen ook meer teatree kon worden gewonnen. Hoewel na de Tweede Wereldoorlog synthetische producten uit de farmaceutische industrie meer in de belangstelling kwamen ten koste van de meer natuurlijke producten, is de olie de laatste jaren weer aan een opmars bezig.
Samenstelling en eigenschappen
In teatree-olie kun je de volgende bestanddelen aantreffen:
- Alfa terpineen
- Alfa pineen
- Alfa terpinol
- Gamma terpineen
- Cineol
- Para cymene
- Perpineen 4-ol
- Terpinolen
De hoeveelheid van deze stoffen kan verschillend zijn. Een te hoge concentratie para cymene kan irritatie van de huid veroorzaken, een lage concentratie terpineen 4-ol dan 30% zorgt voor een onvoldoende geneeskrachtige werking. Je komt teatree tegenwoordig in verschillende soorten en concentraties tegen. Je kunt teatree dan ook op allerlei verschillende manieren inzetten: tegen bacteriën, schimmels, virussen en insecten.
Voor je begint
Teatree-olie is in principe niet irriterend of giftig, maar het is verstandig vóór gebruik even wat uit te proberen. Het is goed te weten of je al dan niet overgevoelig bent, bijvoorbeeld. Wat tips:
Onverdunde teatree-olie kan de huid gevoelig doen reageren. Probeer eerst met een paar druppels op de rug van je hand uit of er sprake is van irritatie. Zo ja, dan gebruik je teatree-olie beter verdund met water, olijfolie of alcohol. Maar ook dit probeer je eerst uit.
Teatree-olie mag nooit in je ogen komen.
Je gebruikt teatree altijd alleen uitwendig.
Teatree werkt sterk. Bij heel jonge kinderen gebruik je teatree altijd alleen verdund. Ook tijdens de zwangerschap is het verstandig teatree alleen verdund te gebruiken.
Ook voor huisdieren is teatree te gebruiken, maar ook alleen verdund. Gebruik teatree nooit bij katten, die kunnen er niet tegen!
Teatree wordt in verschillende kwaliteiten verkocht en tegen verschillende prijzen. Sommige merken kunnen goedkoop zijn, maar zijn wellicht minder effectief.
Inzet tea tree oil
Je kunt teatree-olie op diverse manieren inzetten. Bijvoorbeeld:
- Desinfecterend
- Tegen infecties
- Voorkomen van besmettingen
- Het bevorderen van genezing
- Tegen schimmels, virussen en bacteriën
- Tegen pijnklachten
Veel van deze zaken kun je ook preventief met teatree olie aanpakken. Het is een prima idee om een flesje in je medicijnkastje te hebben of mee te nemen als je erop uit gaat.
Hoe gebruik je teatree olie
Je kunt de teatree olie op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld in bad, als cr`me, bij massage, als shampoo en ge zo maar door. Hieronder zie je per mogelijke toepassing hoe je het aanpakt en wat de werking ervan is.
In bad
Je giet in het warme badwater ongeveer tien druppels teatree olie. Ga vervolgens zeker tien minuten in het warme water liggen. Op deze manier werkt de teatree tegen spierpijn en reumatische pijnen, verlicht het ademhalingsproblemen en heeft het een genezende werking op huiduitslag of eczeem.
Aroma
Voeg enkele druppels teatree olie toe aan de geurbrander. Je kunt ook wat druppels toevoegen aan de luchtbevochtiger aan de verwarmingsradiator, of je zet een schoteltje water met enkele druppels teatree olie op de radiator. Op deze wijze zorgt de teatree-olie voor een frisse en opwekkende geur, is werkzaam tegen insecten, het desinfecteert en helpt besmettingen tegen te gaan.
Crème
Je kunt wat teatree toevoegen aan de verzorgende crème die je zelf gebruikt. Op deze wijze profiteer je van de desinfecterende werking, verzorgt het de huid en is werkzaam tegen huidaandoeningen.
Haarwater of lotion
Meng enkele druppels teatree olie met wat alcohol en masseer dit dagelijks goed door het haar of op de huid. Op deze wijze versterkt het je haar en je (hoofd)huid en helpt het tegen roos.
Inhaleren
Je druppelt wat teatree olie in een bak met heet water. Je gaat hierboven hangen, zodat de damp in je gezicht komt. Eventueel doe je een handdoek over je hoofd. Om te voorkomen dat de damp in je ogen komt houd je de ogen dicht. Zo blijf je vijf tot tien minuten zitten en adem je de aromatische dampen in. Zo werkt het tegen kriebelende hoest, luchtwegaandoeningen, huidproblemen en verkoudheid.
Kompressen
Op een natte doek, afhankelijk van de omstandigheden natgemaakt met warm of koud water, doe je een paar druppels tea tree olie. Bij open wonden moet je steriele doeken gebruiken. Leg de natte doek nu over de te behandelen plek. Op deze wijze verlicht het de pijn, desinfecteert het en zorg het voor een snellere genezing. Bij grotere open wonden is het natuurlijk altijd verstand ook even contact te hebben met de huisarts.
Massage
Voeg wat teatree toe aan plantaardige olie, bijvoorbeeld olijfolie. Masseer nu met deze olie. Op deze wijze desinfecteert het, bespoedigt het de genezing van huidaandoeningen, verzorgt het de huid en werkt het uiteraard ook lekker ontspannend.
Shampoo
Voeg enkele druppels tea tree toe aan je shampoo en gebruik dit om je haren te wassen. Op deze manier versterkt het je haar en je huid, helpt het tegen roos en helpt het om besmettingen met hoofdluis te voorkomen.
Mondspoeling
Je doet vijf tot tien druppels in warm water, na goed roeren spoel je hiermee de mond mee. Let op dat je er niets van inslikt. Op deze manier werkt het tegen kleine zweertjes in de mondholte (aften), verlicht het pijn aan tandvlees en je tanden en bevordert het de genezing van ontstoken plekken in de mondholte.
Voetbad
Doe een druppel of acht in een balk met warm water, waar je vervolgens je voeten in baadt. Op deze manier werkt het tegen voetschimmels, kalknagels en nagelbedontstekingen en vermindert het zweetvoeten-geur.
Onverdund gebruik
Je kunt de teatree-olie ook onverdund gebruiken,. Hiervoor breng je met je vinger of een wattenstaafje wat aan op de te behandelen plek. Dat doe je bijvoorbeeld bij wondjes, acne, insectenbeten e.d. Op deze manier desinfecteert het, vermindert het pijnklachten en helpt het de genezing.
Mogelijkheden genoeg, maar…
Je ziet, je kunt tea-tree olie op tal van manieren inzetten. Het is een veelzijdig en wonderlijk middel waarbij je veel baat kunt hebben, maar het is natuurlijk geen wondermiddel. Heb je twijfel over je klachten, worden de klachten erger bij gebruik van teatree, of bemerk je geen enkel resultaat, dan is het verstandig altijd even bij de huisarts navraag te doen.