Elke aansluiting binnen het internet heeft een uniek nummer, waarmee de aangesloten computer kan worden geadresseerd. Dat is nodig, omdat de juiste informatie naar je computer moet worden gestuurd op het moment dat jij een aanvraag doet. Bijvoorbeeld het bekijken van een webpagina.
Probleem: de IPv4-adressen raken op. Wat nu?
IPv4
Alle aansluitingen binnen het internet hebben een uniek adres, een uniek nummer. Dat unieke nummer moet voldoen aan strenge voorwaarden en moet zich aan gemaakte afspraken houden. Dat is logisch ook, omdat alle apparaten binnen het internet dezelfde normen moeten hanteren. Gebeurt dat niet, dan zal gevraagde informatie niet op de juiste plaats aankomen, áls het al ergens aankomt.
Met de introductie van Internet Protocol versie 4 (IPv4) is het internet groot geworden. Een IPv4-adres bestaat uit vier groepjes cijfers, gescheiden door punten, bijvoorbeeld 192.168.001.001. Elk cijfer kan maximaal de waarde 255 hebben, minimaal de waarde 0. Dat brengt het aantal mogelijke combinaties op 256 x 256 x 256 x 256. Ofwel, bijna 4,3 miljard mogelijke aansluitingen. In de praktijk is dat lager, omdat bepaalde reeksen zijn uitgesloten, of alleen in interne netwerken worden gebruikt.
Het raakt op
4,3 miljard lijkt heel wat. Je zou denken, dat elk huishouden op aarde met een IP-adres kan worden voorzien, zonder dat het problemen geeft. De praktijk is echter anders. Steeds meer apparaten moeten met het internet kunnen communiceren. Het zijn allang niet enkel computers, maar ook regelapparaten, energiemeters, mobiele telefoons, etc. die een internetadres nodig hebben om hun werk te kunnen doen. De 4,3 miljard adressen raken op. Waarschijnlijk zijn we ergens in 2014 of 2015 definitief door de voorraad adressen heen. Zonder nieuw IP-adres zullen nieuwe aansluitingen dan niet meer mogelijk zijn.
IPv6
We zien de voorraad IPv4-adressen natuurlijk al jaren slinken en er is gedacht over een oplossing. Die is gevonden in een nieuw Internet Protocol, versie 6. Bestond een IPv4-adres uit 4 cijfergroepen van maximaal 255, een IPv6-adres heeft 8 cijfergroepen van steeds hexadecimale getallen van vier cijfers. Elke cijfergroep kan dan maximaal 65536 waardes bevatten Het aantal mogelijke adressen met een IPv6-adres is dus enorm, ongeveer 340 sextiljoen adressen. Wie het getal niet meteen iets zegt, het is een getal van 39 cijfers. Het is op dit moment ondenkbaar dat die voorraad adressen ooit op zal raken..
Probleem
Je zou zeggen dat er rap moet worden overgeschakeld van IPv4 naar IPv6. Helaas zijn de beide protocollen niet met elkaar compatibel. Apparatuur die ontworpen is om met IPv4 om te gaan, kan niet met IPv6 overweg. Denk bijvoorbeeld aan de modems die bij de mensen thuis het internetverkeer regelen. Het is van groot belang, dat het hele internet het nieuwe protocol in gebruik gaat nemen, om miscommunicatie tussen beide protocollen te voorkomen.
Uitstel invoering
Hoewel je zou zeggen dat het snel invoeren van IPv6 belangrijk is, hebben grote kabelaars als UPC en Ziggo besloten in 2013 nog niet te beginnen met de uitrol van IPv6, mogelijk gaat het pas in 2014 gebeuren. Omdat er op dit moment nog steeds IPv4-adressen beschikbaar zijn, is de noodzaak er niet om snel over te stappen. Voorlopig concentreren beide bedrijven zich op het uittesten van apparatuur en netwerk. Ze willen het risico niet lopen, dat invoer van IPv6 grote problemen gaat geven bij de bestaande klanten. Begrijpelijk, dat zijn er miljoenen, die niet zitten te wachten op storingen in het internetverkeer. Hoe dan ook, over enkele jaren communiceert het hele internet met het nieuwe Internet Protocol versie 6.