Hoelang blijven eieren houdbaar?

Deel deze bijdrage:

We nemen met zijn allen de uitdrukking ‘een ei hoort erbij’ steeds meer ter harte.  De meeste mensen hebben thuis wel een rekje of doosje met eieren. Je kunt eieren kopen van kippen met heel weinig of juist heel veel bewegingsvrijheid, wat dat betreft is er heel wat keuze. Hoewel we veel eieren eten is het doosje met eieren toch niet meteen leeg. Hoelang blijven eieren eigenlijk houdbaar?

 

Met dank aan de kip

We eten heel wat eieren, tegenwoordig. De eieren-consumptie staat gemiddeld op zo’n 190 per jaar, dat komt per weer neer op 3 à 4 stuks. In sommige perioden van het jaar wat meer, zoals met pasen, en in andere tijden van het jaar weer wat minder. In Nederland worden kippeneieren het meest gegeten en zijn verschillende kippenrassen betrokken bij de productie. Dat verklaart ook waarom sommige eieren wit zijn, andere weer bruin.  Sommige rassen leggen wat grotere eieren dan andere, waarbij gezegd moet worden dat ook jongere kippen het nog bij kleinere eieren houden.

 

De tekens op de eieren

Als je in de winkel een doosje eieren koopt dan zul je op elk ei letters en cijfers zien staan. Deze tekens samen noemen we de eicode, waarbij het eerste cijfer iets zegt over de levensvrijheid van de kop. Hierbij staat 0 voor biologisch, 1 voor vrije uitloop, 2 voor scharrelei en 4 voor kooi. Achter dit getal zie je twee letters die de landcode aangeven. Dan volgen codes die het bedrijf en de stal aanduiden waar de kip dit ei gelegd heeft.

 

Gewichten

eierdoosGemiddeld heeft een kippenei een gewicht van 66 gram. Uiteraard wordt er door de kippen aan alle kanten afgeweken van dit gemiddelde en de eieren worden dan ook op basis van hun gewicht in categorieën verdeeld en verkocht. Op het doosje kun je in de winkel al zien om wat voor eieren het gaat.

  • S: het ei heeft een gewicht dat lager is dan 53 gram.
  • M: het gewicht van het ei zit tussen 53 en 63 gram.
  • L: het gewicht van het ei zit tussen 63 en 73 gram.
  • XL: het gewicht van het ei zit boven de 73 gram.
  • DD: dit ei heeft een dubbele dooier.

 

Een inhoudelijk ei

Een kippenei heeft een schaal met een dikte van ongeveer 0,3 millimeter. Dun, maar stevig. De schaal laat geen vocht door, maar is toch niet helemaal luchtdicht. Hierdoor is een luchtuitwisseling mogelijk. Binnen het ei vind je vliezen die waterdicht en luchtdicht zijn en daarbinnen vind je het eiwit en de dooier. Op de dooier tref je de kiemschijf aan, het centrale punt waar de groei van het kuiken begint als het ei bevrucht is. Er zit in het ei ook een luchtkamer, een kleine holte met lucht. Bij een ouder ei wordt deze luchtkamer groter. Waarschijnlijk is verdamping van vocht in het ei verantwoordelijk voor het vergroten van de luchtkamer.

 

Houdbaarheid

Eieren zijn, vanaf het moment dat de kip ze legt, maximaal 28 dagen houdbaar. De datum die je op de verpakking ziet bij ‘tenminste houdbaar’ is dan ook de datum van 28 dagen na de datum van leggen. Het is een vastgestelde termijn, die gemiddeld genomen prima klopt.  Uiteraard ben je bij het consumeren van levensmiddelen altijd alert op versheid van de producten. De termijn van 28 dagen geldt als je het ei op de juiste manier hebt bewaard. Dat wil zeggen op een donkere en beschermde plek, met een constante koele temperatuur. De koelkast is een prima bewaarplek, en dan bij voorkeur in het kartonnen doosje waarin je ze hebt gekocht. Het doosje beschermt tegen schokken, temperatuurwisselingen  en licht. Met een optimale bescherming geef je de salmonellabacterie minder kans.

 

Is het ei nog goed?

De ‘tenminste houdbaar tot’-datum geeft je een goede indicatie of het ei nog goed is. Maar een ouder ei kan nog steeds prima eetbaar zijn. Er is een testje dat je kunt uitvoeren als je over de bruikbaarheid van het ei twijfelt. Hiervoor leg je de te testen eieren in een bakje water. Bij een ouder ei is de luchtkamer groter, waardoor het ei steeds beter kan drijven. Eieren die naar de bodem zakken hebben nog een kleine luchtkamer  en zijn dus nog vers. Prima eetbaar, dus. Blijven ze halverwege bodem en oppervlak drijven, dan kun je ze ook nog steeds gebruiken. Eieren die ouder dan 28 dagen zijn én boven blijven drijven kun je maar beter wegdoen. Je zit niet te wachten op een salmonella-besmetting, toch?

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.