Gebruik vensters in Windows-8!

Het zal je niet zijn ontgaan, het nieuwe Windows-8 heeft een totaal ander uiterlijk dan de voorgaande versies van dit besturingssysteem. Geen startmenu, maar een start-venster. Binnen de nieuwe Metro-interface kun je tegeltjes aanklikken om programma’s te starten. Maar waar zijn de windows gebleven?

Metro-interface

Als je eindelijk na jaren trouwe dienst je computertje hebt afgeschreven en een nieuw exemplaar in huis hebt gehaald dan word je waarschijnlijk voor het eerst geconfronteerd met Windows-8. Misschien bekruipt je een gevoel van verbijstering. Allemaal gekleurde blokjes op het scherm, maar waar is de startknop gebleven? Hoe start je nu je programma’s? Simpel. Het scherm met allemaal blokjes ís het nieuwe startmenu. Door een tegeltje aan te klikken op het scherm, start je het bijbehorende programma.

Compatibel

Microsoft heeft de nieuwe gebruikersinterface ontworpen, om gebruikers op allerlei devices dezelfde gebruikerservaring te geven. Je treft de gekleurde tegeltjes ook aan als je een tablet met Window hebt, of als je een smartphone hebt waarop WindowsPhone staat geïnstalleerd.

Da’s even wennen

Voor een verse Windows-8 gebruiker is het even wennen. En soms wel wat langer dan ‘even’. Programma’s en instellingen die je eerst moeiteloos kon vinden, blijken op andere plaatsen in het besturingssysteem te vinden te zijn. Soms moet je andere handelingen uitvoeren om gedaan te krijgen wat je eerst heel simpel voor elkaar kreeg. Wennen, het is niet anders.

Startknop

In het najaar van 2013 zal de eerstvolgende grote update plaatsvinden naar Windows-8.1. Na aandringen van veel gebruikers zal er toch weer een startknop worden toegevoegd. Overigens zal de nieuwe startknop vooral het Metro-startscherm tevoorschijn toveren, dus het wordt niet wat we van vroeger gewend waren.

Programma’s

Ook nieuw binnen de nieuwe Metro-interface is, dat veel programma’s nu schermvullend worden uitgevoerd, niet meer binnen een venster.. Een titelbalk ontbreekt, knopjes waarmee je kunt sluiten, minimaliseren of maximaliseren ook. Hoewel dat soms handig is, er staan geen afleidende elementen meer op het scherm, is het soms vervelend. Je wil dan wél meerdere vensters in beeld hebben. Het kan heel prettig zijn om tijdens het Skypen een venster in beeld te zien met gegevens. Of misschien een venster met patience. Het lijkt binnen Metro alleen niet te kunnen.

Een oplossing

Voor de doorgewinterde venstergebruikers gloort er gelukkig een oplossing. Het programma ModernMix biedt gebruikers de mogelijkheid een programma ofwel schermvullend, ofwel in een venster uit te voeren. En dan kun je eindelijk weer gewoon alle programma’s uitvoeren op het bureaublad en zie je op de taakbalk keurig welke applicaties je allemaal hebt openstaan.

Installatie en gebruik

De werking is erg simpel. Na installatie van ModernMix start je een Windows-8-programma vanuit de Metro-interface op. Het programma wordt, zoals altijd, schermvullend gestart. Als je dat niet wilt, druk je op F-10. Je kunt ook op één van de drie kleine pictogrammen klikken, die je rechtsboven in de hoek ziet staan. Je hebt drie keuzes: sluiten, verkleinen, het Charms-menu openen. Klik je op ‘verkleinen’, dan wordt je programma weer gewoon in een venster uitgevoerd. Simpel en doeltreffend.

Instellingen

Rechts bovenin zie je mini-picto's van ModernMix
Rechts bovenin zie je mini-picto’s van ModernMix
Als daarop klikt, zie je de drie keuzes van ModernMix in beeld: afsluiten, venster, charms-menu
Als daarop klikt, zie je de drie keuzes van ModernMix in beeld: afsluiten, venster, charms-menu

 

 

 

ModernMix onthoudt hoe een programma is gesloten, en zal bij een herstart die vensterstaat herstellen. Ofwel, sluit je patience af terwijl je dat in een venster draaide, dan zal bij een volgende start van patience je ook weer in een venster werken. Je kunt binnen de instellingen van ModernMix overigens bij elk programma keurig instellen hoe het standaardgedrag van het programma moet zijn: schermvullend of binnen een venster.

Duur?

Het programma ModernMix is niet kosteloos, maar is bepaald niet duur. Het gebruik van ModernMix kost je slechts $ 4,99, dat is net een beetje onder de vier euro. Weet je niet zeker of je die investering wilt doen, dan kun je het programma de eerste maand gratis uitproberen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.