Binnen de grote groep van koolsoorten neemt de broccoli een bijzondere positie in. Broccoli is niet alleen lekker, maar heeft ook bijzondere en gezonde eigenschappen.
Koolsoorten
Er worden in onze keuken heel wat verschillende koolsoorten gebruikt. Zo kennen we allemaal boerenkool, spitskool of savoyekool. Allemaal koolsoorten, waarvan het blad geconsumeerd wordt. Daarnaast zijn er ook enkele soorten, waarbij het niet om het blad, maar om de bloem of de bloemknop gaat: bloemkool en broccoli. Sommige mensen denken, dat broccoli eigenlijk niet meer is dan een groene bloemkool, maar dat zit toch anders. Hoewel er wel een groene bloemkool bestaat, is brocolli echt een andere soort.
Herkomst brocolli
De naam brocolli klinkt Italiaans en dat klopt. De groente heeft een Italiaanse achtergrond en is vanuit Italië in de negentiende eeuw ook bekend geworden in noordelijker streken van Europa, en dus ook bij ons.
Verwantschap
De verwarring, die mensen ervaren tussen broccoli en bloemkool, is niet helemaal vreemd. Beide soorten zijn namelijk wel aan elkaar verwant. Van bloemkool worden echter de aanlegsels van de bloemknoppen gegeten, van broccoli nuttigen we de nog gesloten bloemknoppen. Ofwel: van broccoli eet je een iets later stadium van ontwikkeling.
Opmerkelijk
Broccoli is een bijzondere groente. Ook in het Witte Huis in Washington komt broccoli regelmatig op tafel. De reden hiervoor ligt in de gezonde eigenschappen die deze groente heeft. Zo zou het voordelig werken in het voorkomen of bestrijden van verschillende kankersoorten. Ook zou de kans op de ziekte van Alzheimer door het eten van broccoli verminderen. En dat is nog niet alles, ook ons immuunsysteem zou door het regelmatig consumeren van broccoli beter functioneren. Fijn voor het Witte Huis en de Amerikaanse president. Uiteraard kunnen ook wij ons voordeel met de gezonde eigenschappen van broccoli doen.
De teelt van broccoli
Broccoli is een populaire groente. Om een groot deel van het jaar te kunnen voldoen aan de grote vraag, zijn er verschillende rassen gekweekt, die elkaar in zaai- en oogsttijd opvolgen. Dank zij die verschillende oogsttijden, kunnen we bijna het hele jaar van broccoli van eigen bodem genieten. De door de professionele kwekers gebruikte rassen leveren grote bloemschermen, dus een grotere broccoli. Dat betekent ook, dat er één keer wordt geoogst.
Broccoli in de eigen tuin
Heb je zelf een moestuin of volkstuin, of een groentehoekje in de tuin, je kunt ook zelf met broccoli aan de slag. Zorg dat je de bodem goed hebt bemest. De plantjes hebben zon nodig, en natuurlijk voldoende water. De rassen die in de particuliere teelt worden gebruikt vormen meestal minder grote bloemschermen, maar zorgen wel voor zij-knoppen. Hieruit ontwikkelen zich weer nieuwe bloemschermen. Dat betekent, dat van deze planten vaker kan worden geoogst. Wat voor de professionele teelt meteen veel te arbeidsintensief zou zijn, is voor de particuliere teler meteen een voordeel. Als je oogst, snijdt dan de broccoli zo hoog mogelijk af. Aan de steel die blijft staan, kunnen zich weer nieuwe knoppen vormen en dus weer nieuwe bloemschermen, die overigens wel steeds wat kleiner worden.
Kapers op de kust
De meeste koolsoorten worden graag bezocht door de rupsen van de koolgalmug, de koolvlieg of het koolwitje, die zich ook graag aan deze planten tegoed doen. Daarnaast moet je rekening houden met schimmelziekten zoals knolvoet in de bodem bij de planten.
Gerechten
Broccoli kun je gebruiken om gekookt te eten. Daarnaast kun je ook een heerlijke broccolisoep bereiden, of de broccoli in wok- of ovenschotels verwerken. Het is een neutrale groente, die je gemakkelijk combineert. Met broccoli heb je een smakelijke en gezonde groente op tafel!