Na een vermoeiende dag is het heerlijk om tussen de lakens te kruipen en weg te zakken in een aangenaam dromenland. Maar helaas lukt dat niet altijd. Dat kan komen doordat we ons ergens zorgen over maken, te lang achter computers en andere beeldschermen hebben gezeten of omdat we ons niet helemaal lekker voelen. Soms is het te klam, te benauwd in bed. Gelukkig valt daar wel wat aan te doen. Neem eens een airco mee naar bed!
Heerlijk slapen
Slapen hoort bij onze primaire levensbehoeften. Natuurlijk is slapen ook gewoon prettig, maar in de slaapperiode heeft ons lichaam de kans zich te herstellen van de vermoeienissen van de afgelopen dag. Tegelijk is de slaap voor ons brein een periode van flinke inspanning, alle ervaringen worden in de slaapperiode door ons brein bekeken, verwerkt en voor later gebruik in ons geheugen opgeslagen. Het is dus belangrijk om goed en lang genoeg te slapen. Een optimale slaap is nodig om jezelf goed te laten functioneren.
En als het niet lukt?
Als het een nachtje niet lukt om de slaap te vatten, dan merk je dat de volgende dag. Je spieren voelen vermoeid aan, maar ook je denken wil niet lekker vlot op gang komen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom de slaap maar niet wil komen. Misschien heb je een heftige ervaring gehad, waar je je grote zorgen over maakt. Of je hebt een ziekte of ander lichamelijk ongemak dat je wakker houdt. Het kan ook zijn dat je ’s avonds voor het slapen te lang naar computerschermen, tablets of mobieltjes hebt gekeken. Het is bekend dat het blauwige licht dat deze apparaten uitzenden funest kan zijn voor de aanmaak van natuurlijke melatonine, dat je normaal gesproken helpt om in slaap te komen. Misschien heb je last van een allergie, bijvoorbeeld van de huisstofmijt. Of het is te warm of te koud onder de dekens. De laatste twee oorzaken zijn weg te nemen.
Nachttemperatuur
Het is een van de grootste probleempunten bij het in slaap komen. We ervaren het als te warm of te koud. De meest optimale temperatuur tussen de lakens ligt tussen de 27 en 29 graden Celsius. Is het warmer, dan reageert het lichaam. Door te transpireren wordt de lichaamstemperatuur verlaagd. Is het te koud, dan probeert het lichaam om warmte te creëren door te gaan rillen. Beide voelt onbehaaglijk en verhindert het in slaap komen.
Transpireren
Te hoge of te lage temperaturen zijn dus onprettig onder de dekens. Daarbij komt nog, dat je transpiratievocht afgevoerd moet kunnen worden. Dat kan eigenlijk alleen maar naar de matras, die per maand zo’n tien liter vocht te verwerken krijgt. Een flinke hoeveelheid, die niet altijd door het ventileren van het vertrek weer netjes verdwijnt. Je matras kan daardoor klam gaan aanvoelen. Ook dat is niet prettig om op in slaap te komen. Zeker als je reumatische klachten hebt kunnen die door deze vochtproblemen heviger worden. Vochtproblemen kunnen daarnaast schimmels, bacteriën en de hinderlijke huisstofmijt de kans geven om zich te vermeerderen, wat voor mensen met allergieën en ademhalingsproblemen weer tot gezondheidsklachten leidt. En ook dat is niet bevorderlijk voor het lekker in slaap komen.
Freshbed, een airco in bed
De bedenkers van Freshbed hebben een nieuwe dimensie aan onze slaapomstandigheden gegeven met hun systeem. Een systeem dat bovengeschetste problemen allemaal zou oplossen. Het systeem voorziet in actieve ventilatie in het bed zelf. In feite heb je een soort van in je bed ingebouwde airco. Vanaf de onderzijde wordt lucht aangezogen, gefilterd en op de gewenste temperatuur door de matras heen wordt geleid. Die temperatuur is met behulp van een afstandsbediening naar eigen voorkeur in te stellen. Door deze ventilatiestroom krijgt het transpiratievocht geen kans om zich in de matras te verzamelen, waardoor de matras schoner en frisser blijft. Hinderlijke schimmels, bacteriën en huisstofmijt krijgen hierdoor veel minder kans om problemen te veroorzaken.
Verschil in temperatuur
Als je met tweeën in hetzelfde bed ligt hoeft de temperatuur geen compromis te zijn. Voor mannen en vrouwen is de ideale temperatuur onder de lakens meestal net een beetje verschillend. Vrouwen willen liever een wat hogere temperatuur dan mannen. Gelukkig voorziet het systeem in een dubbele afstandsbediening, zodat beide partners de temperatuur kunnen instellen zoals ze zelf prettig vinden.
Wat merk je hiervan?
Met een Freshbed ervaar je de frisse matras en een betere nachtrust. Volgens de makers is het systeem onhoorbaar, en dat is maar goed ook. Je wilt per slot van rekening niet wakker gaan liggen van een hoorbare ventilator. Volgens de makers is het hele systeem bovendien erg energiezuinig. Want je wil ook niet hoeven wakker liggen van een hoge energierekening.
Lekker slapen
Voor wie regelmatig problemen heeft met in slaap komen, en die problemen hebben te maken met temperatuur, vochtigheid of ademhalingsproblemen is het interessant de mogelijkheden van Freshbed eens te onderzoeken. Per slot van rekening willen we toch allemaal lekker kunnen slapen om de volgende ochtend gezond weer op te staan.