De Sint Jan in ’s-Hertogenbosch is een van de fraaiste voorbeelden van de Brabantse gotiek en dus een bezoekje meer dan waard. Maar wist je dat je de toren van de Sint Jan ook kunt beklimmen?
De kathedraal (bisschopskerk) is voor publiek open en kan bekeken worden, behalve natuurlijk tijdens kerkdiensten. Van bezoekers wordt, begrijpelijk, respect gevraagd. In de Mariakapel kan het publiek terecht voor een moment van bezinning of gebed. Daar wordt, getuige de vele brandende waxinelichtjes, veelvuldig gebruik van gemaakt. Maar je kunt de Sint Jan ook vanaf een heel ander perspectief bekijken. Beklim de toren!
Van oudsher waren torens uiteraard onderdeel van de kerken. Daar kwam formeel een einde aan in de tijd van Napoleon. Kerktorens waren niet alleen geschikt voor het luiden van klokken en het oproepen van gelovigen tot gebed. Ze waren ook bijzonder handig als uitkijkpunt. Vanuit de hoge uitkijkpositie in de toren konden eventuele vijandige troepenbewegingen al van verre worden geobserveerd. De rol als uitkijkpunt voor militaire doelen is inmiddels al lang uitgespeeld, maar formeel vallen de kerktorens dus veelal onder gemeentelijk gezag, niet onder het kerkelijke.
In ’s-Hertogenbosch is het mogelijk om, onder leiding van een gids, een bezoek te brengen aan de kerktoren. Het brengt je op bijzondere plekken. Op diverse niveaus in de toren kun je gebruiksvoorwerpen zien, leer je over de bouw van de toren, en zie je het huidige carillon, maar ook voorgangers hiervan, zoals hier rechts op de foto.
Zo zie je de koepels en bogen vanaf de bovenkant en kom je vlak langs de grote klokken en het carillon. Vanuit de hoge uitkijkpositie kun je ver over de stad en de omgeving kijken. Met goed weer is het zelfs mogelijk om enkele hoge gebouwen uit de stad Tilburg te zien, of de Efteling in Kaatsheuvel. Op de foto hieronder kijken we overigens een andere kant op.
Een van de grote klokken die je in de toren ziet hangen.
De rondleidingen worden verzorgd door de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. De rondleidingen worden niet op alle dagen gegeven en het doorgaan ervan is uiteraard ook afhankelijk van het aantal verkochte kaarten.
Kaartjes kun je niet bij de gids kopen, maar moet je kopen bij de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch en kunnen uiteraard ook online besteld worden.
Op de foto hiernaast zie je op de steunbogen de boogbeeldjes, unieke beeldjes op een dergelijk gebouw. Deze beeldjes stellen handwerkslieden, muzikanten en andere figuren voor
Boogbeeldjes van wat dichterbij. De foto hieronder is de enige foto op deze pagina die niet vanaf de toren en dus tijdens een torenbeklimming is genomen. Deze foto neem ik vanuit de dakgoot, bij de middentoren. Dat is weer een ánder verhaal!
Je staat best hoog. Dat zie je als je even naar beneden kijkt.
Uitzicht over de stad. Het grote gebouw in het midden is de Hervormde Kerk, aan het kerkpleintje. Daar vlak achter ligt de Bossche Markt, maar die wordt eigenlijk geheel door het grotere gebouw aan het ook onttrokken. Achterin zie je een toren in de uitbreidingswijk ‘Het Paleiskwartier’.
One comment